Svijet

Гејтс: Не укидајте забрану за хомосексуалце

ВАШИНГТОН - Амерички министар одбране Роберт Гејтс упозорио је данас да би судско укидање забране служења у војсци мушкарцима и женама отворене хомосексуалне оријентације могло имати "огромне посљедице".


Дан након што је укинута политика "Не питај, не говори", Гејтс је истакао да би више волио да је то питање ријешавао Конгрес, а не суд.

"Сматрам да то питање треба да буде изнесено пред Конгрес и да је потребна пажљива припрема и доста обуке. То ће имати огромне посљедице по наше војнике", рекао је Гејтс.

Савезни суд у Лос Анђелесу наредио је америчкој влади да престане са примјеном закона из 1993. године, којим је забрањено служење у војсци мушкарцима и женама отворене хомосексуалне оријентације. Судија Окружног суда Вирџинија Филипс је током протеклог донијела одлуку да је неуставна политика Пентагона "Не питај, не говори", према којој су хомосексуалци могли да служе у војсци, али би били избачени ако се открије њихова сексуална оријентација.

Амерички предсједник Барак Обама и поједини војни званичници затражили су укидање овог закона. Међутим, током септембра није успио покушај у Сенату да то буде и учињено.

Судијска одлука значи да мора да буде одбачен сваки процес који је у току против активних америчких војника било гдје у свијету, те да свако ко би требао да буде отпуштен из војске због политике "не питај, не говори" треба да буде поштеђен.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog