Tema nedelje

Новогодишњи песимизам

Без обзира колико на њу утичу, од познатих људи волимо чути предвиђања или надања о блиској нам будућности.


Пише: Жељко Свитлица

Највеће звијезде културног, привредног и политичког живота у Републици Српској су представници ове посљедње области и од њих је у сваком случају занимљиво сазнати чему се надају у години која стиже сутра увече, а поготово шта очекују од свјеже изабране Владе РС.

На насумично окретање бројева са списка јавних личности на којем преовлађују управо политичари, први који није био заузет је члан предсједништва Партије демократског прогреса, Бранислав Бореновић. Приватно, Бореновић се нада бољој години од претходне.

- Али од нове Владе не очекујем ништа – кратко и јасно је одговорио на наше питање.

Још један припадник генерације млађих политичара у РС, али са више страначких ангажмана иза себе, од којих је најновији мјесто генералног секретара Народне демократске странке, Бранислав Шкобо, дијели иста надања као и Бранислав Бореновић, када се говори о животу у Новој години. Скоро идентичан одговор је услиједио и на питање о новој Влади:

- Не очекујем ништа јер ни до сада ништа нису пружили.

Предсједник странке, којој је Шкобо секретар, Крсто Јандрић, каже да од Владе није реално очекивати помаке, само да не дође до пада. Јандрић је јуче у Скупштини подржао Џомбићев кабинет, али у Новој години се не нада било какавим промјенама јер ''за њих не постоје претпоставке''.

- Сви треба да се уозбиљимо у Новој години, а највише власт, јер је опозиција показала да је одговорна и озбиљна – тврди посланик Српске демократске странке у Парламенту РС, Ненад Стевандић.

Стевандић очекује да га влада позитивно изненади, али...

- За то су мале шансе, а ако се деси, мојој срећи неће бити краја – закључује наш блогер, чија је активност на Фронталу, помало утихнула у посљедње вријеме.

Још један аутор, чије текстове жељно ишчекују наши читаоци, посланик из редова СДП, Слободан Поповић на питање о 2011. години одговара:

- Молим Бога да не буде горе!

Гору ситуацију, Поповић очекује и од новоуспостављене власти у РС:

- С обзиром да су рекли да ће наставити да раде у континуитету са претходним периодом, а ово до сада није било оно што задовољава потребе грађана РС, не надам се бољем – објашњава Поповић.

Нови посланик у НСРС из редова Социјалистичке партије, Саша Чудић позива на стрпљење и хармонију у 2011. години, јер ће она бити тежа него претходна. Чудић очекује много више пословних активности и успјеха, који је пожелио и новој Влади у којој сједи и предсједник СП, Петар Ђокић, уз наду да ће бити одговорна, отворена и вриједна.

Једини са овог кратког брифинга жеља и надања, који није политичар, али јесте коментатор збивања, Милош Шолаја из Међународног прес центра, поручује влади да је сада прилика да се посвете развоју, јер су коначно ослобођени политичких притисака. Вријеме је да се поставе јасне перспективе – реченица је која представља сажетак очекивање Милоша Шолаје.

Предсједник Удружења пензионера РС, мора бити неко ко се ''разумије у политику''. Ко би се иначе стално трвио са Владом, фондовима, обећањима и осталим пензионерима. Ту функцију у РС обнаша Раде Ракуљ, који вели да у Новој години неће бити ни боље ни горе.

- Тешко да ће бити бољитка и од Владе РС. Влада ће се вјероватно залагати, али ће јој услови у којима се налази бити препрека за привређивање – сматра Ракуљ.

Нисмо анкетирали грађане, мада не сумњамо у позитиван одговор о надањима у 2011. години, због празничног оптимизма, који поспјешују накићене градске улице.

Да ли је Александар Џомбић Деда Мраз или није, остаје да се види, као и то да ли из вреће вири и чека да падне некоме кроз димњак, једно лијепо упаковано стратешко предузеће.

Komentari
Twitter
Anketa

Koliko puta sedmično imate ručak sa mesom?

Rezultati ankete
Blog