RUuhSGnLvv8

Društvo

Сребреница - издани град (ВИДЕО)

ХАГ - Невладина организација "Историјски пројекат Сребреница", чије је сједиште у Хагу оцијенила је да емитовање документараца "Сребреница: издани град" на Шведској телевизији /СВТ/ значајно помјера границе дискурса и пробија важне информативне и психолошке баријере.


Ова организација сматра да је кроз документарни филм норвешких редитеља Оле Флиума и Давида Хебдича "Трагови из Сарајева", приказани на Шведској државној телевизији у недјељу, 4. септембра и нешто раније емитовани први документарац ових редитеља "Сребреница: издани град", први пут, широка јавност у Шведској добила нову слику о догађајима који се већ деценију и по приказују лажно и искључино кроз призму грубе пропаганде.

"Психолошки, ово је ударац страни која је мислила да има монопол на лажи, која није навикла на отпор и која је петнаест година после завршетка рата још неспремна да са пропаганде пређе на дијалог за утврђивање истине", наводи се у саопштењу НВО "Историјски пројекат Сребреница".

У саопштењу се наводи да се на оба филма сручио неконтролисани бијес дежурних балканских цензора из БиХ и њихових експозитура у Шведској који су повели безуспјешну акцију да се јавност ових демократских нордијских земаља спријечи да сазна истину о рату у БиХ деведесетих година.

"У овим документарцима побијају се кључни митови ратне пропаганде Изетбеговићеве сарајевске хунте. Доказује се присуство и активност на ратишту у БиХ великог броја страних муџахедина и илегалне доставе оружја које мит о слабо наоружаној жртви чине неодрживим. У вези са Сребреницом, поставља се питање улоге Изетбеговићеве владе у припремању терена за катастрофу која је задесила енклаву. Систематски и свирепи напади на српска села око Сребренице и њихове последице графички су приказани", наводи се у саопшптењу.

Српска дијаспора у Шведској покренула је ''Фејсбук'' групу ''Истина за све'' којом жели подржати слободу говора доведену у питање притисцима радикалног дијела босанских муслимана на Шведску телевизију СВТ због приказивања документарног филма "Сребреница: издани град".

Група "Истина за све" (Sanning åt alla!) основана је прије три дана и тренутно има више од 4 100 чланова чији број се константно повећава.

У шведским градовима Стокхолм, Гетеборг и Малме одржани су протести грађана БиХ пред зградама Шведске телевизије СВТ која је емитовала филм "Трагови из Сарајева" у којем се БиХ и Алија Изетбеговић директно повезују с терористичким организацијама и прањем новца.

Тим поводом Бошњаци су основали и ''Фејсбук групу'' "СВТ шири лажи о Сребреници - Реагујте" (SVT sprider lögner om Srebrenica - Reagera!) која предводи протесте и сада има око десет хиљада чланова.

 

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li visoki predstavnik Valnetin Incko treba da nametne zakon o zabrani negiranja genocida u BiH?

Rezultati ankete
Blog