Svijet

Hrvatska vlada rasprodaje državne firme

Do kraja 2013. hrvatska Vlada želi da proda 300 firmi u državnom vlasništvu , a do kraja 2014. njih još 300. Od prvih 300 u Banskim dvorima očekuju zaradu oko tri milijarde kuna (400 miliona evra), piše Jutarnji list.


Pritom bi posebnu pažnju mogla izazvati nova lista firmi od posebnog državnog interesa koje će rangirati u tri kategorije. Prema neslužbenim informacijama iz Vladinih krugova, taj popis više neće sadržavati 69 preduzeća, u kojima radi oko 110.000 radnika, nego bi se lista trebala skratiti najvjerovatnije na 53 firme.

S nje bi, naime, trebale “odletjeti” sve turističke firme, poput hotelskih Medena, Maestral, Makarska, Plat, Podgora, Živogošće, Korčula, Orebić i ZRC Lipik, kojima je Vlada još lani namenila privatizacijsku sudbinu. U kategoriju preduzeća koja su dosad nosila oznaku firmi od posebnog državnog interesa, a iz čije se vlasničke strukture država namjerava povući, ulaze i Borovo i Tiskara Vjesnik, a verovatno i Brijuni Rivijera.

Najviše novca očekuje se od privatizacije Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja.

Vladu na ubrzanje privatizacije prisiljava stanje na terenu. Državi nisu potrebni vlasnički udjeli u stotinama firmi, od kojih većina ionako proizvodi gubitke. U njihovu slučaju privatizacija predstavlja možda i posljednju priliku za spas. S druge strane, Hrvatska se nalazi na pragu EU, u kojoj državni kapitalizam baš i nije recept s kojim se uspješno može nastupati na jedinstvenom tržištu, piše Jutarnji list.

(Bizlife.rs/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog