Svijet

Gazprom kupuje udio hrvatske Vlade u Ini?

Ako se šuškanja o tome da bi hrvatska Vlada mogla prodati svoj udio u hrvatskoj nacionalnoj naftnoj kompaniji "Ini" pokažu tačnim, prva u redu za otkup tog udjela mogla bi biti ruska državna kompanija "Gasprom", objavio je "Moscow Times" u tekstu o nedavnoj posjeti čelnika "Gazproma" Hrvatskoj.

List navodi kako se kupovina udjela u "Ini" uklapa u "Gaspromove" investicione strategije. U Zagrebu su se čelnici "Gasproma" sastali s visokim hrvatskim zvaničnicima  - predstavnicima Vlade te predsjednikom Ivom Josipovićem.

"Gasprom" je, između ostalog, zainteresovan za izgradnju gasne elektrane, kao i za istraživanje nalazišta nafte i gasa u Hrvatskoj, otkrila je nakon sastanka održanog prije desetak prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

 Za nas je to neobično interesantna tema s posljedicama i na cijenu gasa za privredu. Znači, u mnogo slučajeva pretvaranje današnjih gubitaša u firme koje stvaraju profit. Tu su i cijene energenata u domaćinstvima što je bitan element standarda građana - rekla je Pusić.

Aleksej Miler, predsjednik "Gasproma" naglasio je da je osim izgradnje gasne elektrane, ta kompanija zainteresovana za isporuku derivata prirodnog gasa kao pogonskog goriva za vozila.

 Tu ima velikih perspektiva jer bi zajedničkom saradnjom mogli osigurati smanjenje cijene goriva za lokalne prevoznike, jer je gorivo koje se proizvodi iz gasa puno jeftinije od onog koje se proizvodi iz nafte. Puno je mogućnosti za saradnju i mi smo za nju u potpunosti otvoreni - zaključio je Miler.

(Index.hr/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog