Region

U Vukovaru novi protesti zbog ćirilice

VUKOVAR- U Vukovaru je danas ponovo organizovan protest protiv uvođenja natpisa i na ćirilici, a demonstranti su hrvatskoj Vladi i Saboru uputili zahtjev za moratorijum na uvođenje dvojezičnosti u ovom gradu.Hrvatski mediji prenijeli su da se na skupu pod nazivom "Za hrvatski Vukovar - ne ćirilici", okupilo, nezvanično, više od 25.000 ljudi, dok zvaničnih informacija o broju demonstranata nema.


Predsjednik Kancelarije za odbranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić rekao je da protestom žele prisiliti Vladu da odustane od najavljenog uvođenja dvojezičnih natpisa u Vukovaru, jer to nije, kako je rekao, ono za šta su se Hrvati borili i poginuli.

"Masa stvari u našoj državi urađena je mino zakona. Izgleda da postoji samo jedan zakon kog se svi moraju držati, a to je Zakon o nacionalnim manjinama. Čini mi se da je to zakon nad zakonima. To je naša stvarnost, to je naša Hrvatska", izjavio je Josić.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo da su se borili za "Vukovar" a ne "Vukovar".

Skup je počeo u 12.05 časova, a Policijska uprava vukovarsko-sremska saopštila je da se zvanični dio protesta završio u 14.40 časova i da je protekao mirno.

U saopštenju se navodi da su nakon mirnog okupljanja na parkiralištu hotela "Dunav" položeni vijenci i zapaljene svijeće kod krsta u Vukovaru.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog