Vijesti

Fidel Kastro izašao na glasanje (VIDEO)

HAVANA - Fidel Kastro je glasao na parlamentarnim izborima na Kubi, što je prvi put za posljednjih nekoliko mjeseci da se bivši predsjednik pojavio u javnosti.

Državna televizija prikazala je 86-ogodišnjeg Fidela na biralištu gdje je glasao i oko sat vremena razgovarao sa glasačima i novinarima.

Novinari kažu da je Fidel Kastro bio poguren i da je govorio tihim, slabim glasom, preneo je BBC.

Opozicione partije nemaju prava učešća na izborima na Kubi, a sve kandidate bira vladajuća Komunistička partija.

Više od 600 poslanika zauzeće mjesto u Narodnoj skupštini i odobriti kandidate za ključne političke pozicije u zemlji na zasjedanju 24. februara, uključujući novog predsjednika parlamenta - prvi put poslije 20 godina.

Parlament, takođe, treba da imenuje Raula Kastra za predsjednika Kube u narednom petogodišnjem mandatu.

Protivnici vlade kažu da su izbori na Kubi farsa, budući da je u toj ostrvskoj državi dozvoljena samo Komunistička partija i da za svako poslaničko mjesto postoji samo jedan odobreni kandidat, dok Raul Kastro i njegov stariji brat Fidel, koji je penzionisan, vode vladu već pet decenija.

Vlasti ističu da na izborima nema korupcije i manipulacija zbog toga što ne postoji više partija i nema političke kampanje, a kao dokaz da na Kubi postoji demokratski sistem navode veliki odziv birača.

Poslanički kandidati ne moraju biti članovi Komunističke partije, ali oni koji nisu obično su članovi organizacija koje su njeni saveznici.

"To je drugačiji izborni sistem. Smatram da je više demokatski od drugih sistema koje znam", rekao je kubanski ministar spoljnih poslova Bruno Rodriges.

Više od osam miliona Kubanaca s pravom glasa imalo je priliku da glasa za 612 poslanika parlamenta i više od 1.600 provincijskih delegata. Vlada tvrdi da je odziv na prošlim parlamentarnim izborima 2008. godine bio 96,8 odsto.

Agencije/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog