Vijesti

Kriterijumi za izbor direktor Doma penzionera Banja Luka prilagođeni za Vujičića?

BANJALUKA- Budući direktor Doma penzionera u Trebinju moraće da posjeduje visoku stručnu spremu, i to diplomu pravnika ili ekonomiste, dok je za prvog čovjeka banjalučkog Doma dovoljna viša ili visoka stručna sprema, bez obzira o kojem fakultetu ili školi je riječ.

Navodi se ovo u odlukama o utvrđivanju standarda i kriterijuma za izbor i imenovanje direktora Domova penzionera u Banjaluci i Trebinju, koje je usvojila Vlada RS, a koje su objavljene u “Službenom glasniku RS”.

Različiti uslovi za izbor direktora ove dvije ustanove čija je djelatnost ista “leži” u statutima po kojima su donošeni kriterijumi, a koje su ove ustanove same donijele.

- Kriterijumi i uslovi koje smo donijeli rađeni su na osnovu statuta Domova penzionera, koji se razlikuju u Trebinju i Banjaluci, a te statute su donijele same ustanove - kazali su u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite.

Konkurs za direktora Doma penzionera Banjaluka koji je ranije bio raspisan, poništen je. Jedan od uslova poništenog konkursa bila je visoka stručna sprema - fakultet društvenog smjera, i da kandidat nije u sukobu interesa.

Interesantno je da Ilija Vujičić, koji je već skoro dvije godine vršilac dužnosti direktora Doma penzionera Banjaluka posjeduje diplomu Više tekstilne škole iz Beograda.

Vujičić je vlasnik je dva preduzeća: “Flor” i “Flor Granit”.

Vujičić se juče novinaru “Glasa Srpske” javio na prvi telefonski poziv, rekavši da je na sastanku, te ga kasnije pozovemo. Međutim, kasnije se nije javljao na mnogobrojne pozive.

Osim razlika u posjedovanju diplome, kandidati za direktora Doma penzionera u Trebinju moraju da poznaju problematiku djelatnosti Doma, te da imaju stručne i organizacione sposobnosti u rukovođenju ustanovom, dok za direktora Doma penzionera u Banjaluci ni ti kriterijumi nisu navedeni.

Isti uslovi za kandidate koji budu željeli u fotelju direktora jesu ti da imaju najmanje pet godina radnog iskustva na rukovodećim pozicijama, te da ne postoji sukob interesa.

Iako su u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS ranije isticali da konkurs za izbor direktora Doma penzionera Banjaluka ne može biti raspisan sve dok se ne izabere Upravni odbor u ovoj ustanovi, odluka o raspisivanju konkursa je donesena iako još nisu poznati članovi novog UO.

Vlada RS je nedavno imenovala članove Komisije za izbor članova Upravnog odbora Doma penzionera u Banjaluci koji trenutno razmatraju prijave koje je 16 kandidata poslalo na konkurs za mjesto u novoj upravi ove ustanove, a intervjui sa kandidatima za UO trebali bi biti održani do kraja ove sedmice.

Sadašnji članovi Upravnog odbora banjalučkog Doma penzionera su privremeni. Nenada Ratkovića, bivšeg direktora banjalučkog Doma penzionera, Anđelka Nosovića, vojnog penzionera i sekretara banjalučkog odbora Socijalističke partije i Zorana Štrpca, vojnog penzionera - takođe socijalistu, Vlada RS je izabrala u junu prošle godine. Izabrani su istog dana kada je razriješen prethodni privremeni UO.

Konkurs

Vlada RS zadužila je Ministarstvo rada da do 8. februara raspiše konkurs za izbor direktora.

- Rok za podnošenje prijava na konkurs je 15 dana od dana raspisivanja konkursa. Izbor i imenovanje direktora izvršiće Vlada RS, na prijedlog komisije za izbor, koja će biti imenovana posebnim rješenjem Vlade, stoji u odluci, koja je objavljena u “Službenom glasniku RS”.

(Glas/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog