Region

Ljubljana: 9.000 na protestu podrške Janši; U 15 časova protest protiv političkih elita

Ljubljana - Oko 9.000 ljudi okupilo se na protestu podrške premijeru Janezu Janši u Ljubljani i skup, koji je počeo oko 11 časova, za sada protiče mirno.

Učesnicima skupa na ljubljanskom Kongresnom trgu je preko razglasa pročitana Janšina poruka iz Brisela, u kojoj se navodi da sve "miriše na proleće", javio je slovenački veb portal 24ur.

Među učesnicima protesta je, pored ministra unutrašnjih poslova Vinka Gorenaka i drugih brojnih istaknutih članova Janšine Slovenačke demokratske partije (SDS) i njegova supruga Urška Bačovnik Janša.

Na jednom od transparenata je napisano "Bez Janše mi ne možemo da živimo", a jedna od učesnica skupa je rekla veb portalu da "neće dozvoliti da pljuju po Janši".

Na protestu se mogu videti i brojne zastave Evropske unije i Slovenije.

Na istom mestu je za 15 časova najavljen protest zbog nezadovoljstva vladajućim političkim elitama, dok bi demonstracija podrške slovenačkom premijeru trebalo da bude okončana do 12.30.

Paljenjem više stotina belih papirnatih maski, koje su, prema rečima organizatora, simbolizovale "politikante", na platou ispred slovenačkog parlamenta sinoć je održan skup podrške slovenačkih umetnika današnjem protestu protiv političkih elita.

Umetnicima se pridružio veći broj građana, ali i poznatih osoba iz kulturnog i društvenog života, koji su pozivali političare da "skinu maske" i "vrate ukradenu državu".

(b92.net/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog