Vijesti

Selman: Federacija i VSTS ne poštuju preporuke

BANJALUKA - Predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske Džerard Selman izjavio je da Federacija BiH i Visoki sudski i tužilački savjet BiH nisu ispoštovali nijednu preporuku sa posljednje runde pregovora o reformi pravosuđa u BiH, zbog čega će se delagacija Srpske obratiti visokim evropskim zvaničnicima.

Selman, koji je predvodio delegaciju Srpske u strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa u BiH, naglasio je da će srpski predstavnici svoje nezadovoljstvo prenijeti šefu diplomatije EU Ketrin Ešton, evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu i šefu Direkcije za zapadni Balkan Pjeru Mirelu.

Selman je za "Pres Republika Srpska" upozorio da će bez sredstava IPA fondova biti nemoguće provesti ono što se dogovori, što bi mogao biti kamen spoticanja u nastavku strukturalnog dijaloga.

Republika Srpska je spremna i da se povuče iz strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH, koji bi trebalo da se nastavi u martu, jer Federacija BiH apsolutno ne poštuje dosadašnje dogovore i ne provodi preporuke EU, piše današnji "Pres".

Prema izvorima ovog lista, na marginama prošlogodišnje runde pregovora u Mostaru dogovoreno je da iz IPA fondova bude izdvojeno 40 miliona KM za podršku reformi pravosuđa, od čega Srpskoj treba da pripadne više od 50 odsto ili oko 22 miliona.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će izmjene Krivičnog zakona i uvođenje krivičnog djela uvrede i klevete uticati na slobodu govora u Republici Srpskoj?

Rezultati ankete
Blog