Svijet

Amerika obećala 450 mil. dolara pomoći egipatskoj ekonomiji

KAIRO - Američki državni skeretar Džon Keri obećao je juče 450 miliona dolara pomoći za posustalu egipatsku ekonomiju, ali je upozorio vlasti u Kairu da moraju da obave "još teškog posla".

Keri je ovo rekao poslije razgovora u Kairu sa predsjednikom Mohamedom Mursijem.

On je apelovao da Mursi osigura da izbori sljedećeg mjeseca budu "slobodni, pošteni i transparentni". Glavna opoziciona politička grupa najavila je bojkot glasanja, a u međuvremenu traju opozicioni protesti.

"Jasno je da treba da se obavi još mnogo teškog posla i da je neophodan kompromis za obnovu jedinstva, političke stabilnosti i ekonomskog zdravlja Egipta", rekao je Keri tokom drugog dana posjete ovoj zemlji, prenio je Bi-Bi-Si.

Američki zvaničnik dodao je da je na svim sastancima prenio poruku da "hrabri Egipćani koji su stajali neprestano na Trgu Tahrir nisu rizikovali živote da bi vidjeli kako se prošušta prilika za bolju budućnost".

"Egipatski narod mora da se ujedini u rješavanju ekonomskih izazova", naglasio je državni sekretar SAD.

On je dodao da će Vašington sada uplatiti prvih 190 miliona dolara od 450 miliona, koliko je obećao kao podršku egipatskom budžetu.

Keri je prethodno apelovao da egipatske vlasti sklope sporazum o zajmu od Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu od 4,8 milijardi dolara.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog