Vijesti

U RS 3.500 djece čeka matični broj

BANjALUKA - Zbog svađe političara na nivou BiH, u Republici Srpskoj oko 3.500 beba još nema matični broj. To istovremeno znači da novorođenčad ne mogu da imaju zdravstvenu knjižicu, ali i da njihovi roditelji ne mogu da izvade pasoš i ostala dokumenta za svoju djecu.

Uredba Vlade Republike Srpske kojom se reguliše izdavanje matičnih brojeva stupila je na snagu još prije mjesec dana, ali se problem i dalje nastavlja zbog blokade na državnom nivou.

Vlada RS je Uredbu o utvrđivanju registracionog područja za određivanje jedinstvenog matičnog broja građana donijela 2. aprila, nakon što su bošnjačke stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH 26. marta odbile Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o JMBG.

Ministar Sredoje Nović, koji je po članu 55. Zakona o JMB trebalo da donese instrukciju o izdavanju matičnih brojeva, kaže da očekuje da rješenje bude postignuto ubrzo.

- Na sjednici Savjeta ministara BiH održanoj prije nekoliko dana ponudili smo prijedlog odluke kojom bi bar za izvjesno vrijeme, odnosno do donošenja izmjena zakona, sve bilo regulisano i kako bi se prevazišla pravna praznina - rekao je Nović.

Ustavni sud BiH naredio je prošle godine Parlamentu da Zakon o jedinstvenom matičnom broju usaglasi sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS, te da u njega budu uvršćeni novi nazivi opština i gradova. Kako ta obaveza nije ispoštovana, Ustavni sud je u januaru ove godine van snage stavio član 5 Zakona i odluka suda primjenjuje se od 12. februara. Od tog datuma novorođenoj djeci nemoguće je dodijeliti JMBG.

(Novosti/Frontal) 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog