Vijesti

Iz drugih medija (Index.hr) - Krivi su! Šestorici iz "Herceg-Bosne" 111 godina zatvora, Hrvatska izvršila agresiju na BiH

HAŠKI tribunal nepravomoćno je proglasio šestorku iz "Herceg-Bosne" krivima za ratne zločine počinjene na teritoriju BiH.

Jadranko Prlić osuđen je na 25, Bruno Stojić na 20, Slobodan Praljak na 20, Milivoj Petković na 20, Valentin Ćorić na 16, a Berislav Pušić na 10 godina zatvora.Svih šestero optuženika sudjelovalo je u udruženom zločinačkom pothvatu, kojeg je iz Zagreba koordinirao Franjo Tuđman, s ciljem etničkog čišćenja "hrvatskog teritorija" u BiH od muslimanskog stanovništva, zaključio je sud. Konačni cilj UZP-a bio je stvaranje "Velike Hrvatske".

Hrvatska je bila agresor na BiH

Sud je utvrdio da su pripadnici HVO-a na teritoriju BiH počinili brojne ratne zločine. Među zločinima koji im se stavljaju na teret su ubojstva, silovanja, nezakonita pritvaranja i mučenja civilnih zarobljenika s ciljem etničkog čišćenja teritorije "Herceg-Bosne" od muslimanskog stanovništva.
Sukob u BiH bio je međunarodnog karaktera, utvrdilo je sudsko vijeće. Drugim riječima, Haški je tribunal presudio da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH. Suci su zaključili da su se pripadnici Hrvatske vojske borili zajedno s pripadnicima HVO-a. Glavni sudac Jean-Claude Antonettia priložio je izdvojeno mišljenje ovom zaključku.

Presuda Tuđmanu, Šušku, Bobetku i Bobanu


Sudsko vijeće utvrdilo je da je u BiH postojao udruženi zločinački pothvat, s ciljem osnivanja hrvatskog entiteta u BiH, koji bi se naknadno pripojio Hrvatskoj ili postao samostalna država sa snažnim vezama prema Hrvatskoj.

Na čelu udruženog zločinačkog pothvata bio je Franjo Tuđman, koji je, prema zaključcima suda, s liderima "Herceg-Bosne" dogovorio etničko čišćenje muslimanskog stanovništva s teritorija BiH kojeg su smatrali "hrvatskim". Sud je zaključio da počinjeni zločini nisu bili samovolja šačice vojnika, već dio udruženog zločinačkog pothvata.

Također, pripadnici HVO-a počinili su i druge zločine, poput krađe, silovanja i zlostavljanja, koji nisu bili sastavni dio udruženog zločinačkog pothvata, ali su bili njegova predvidljiva posljedica, zaključio je sud.Provedbu zločinačkog pothvata međusobno su koordinirati Tuđman, Gojko Šušak, Janko Bobetko, Mate Boban i pripadnici optužene šestorke iz "Herceg-Bosne", zaključio je Haški sud.

(Index.hr/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog