Vijesti

Zahtjev da Sud i Tužilaštvo BiH postoje do 2015.

BANJALUKA - Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske saopštila je da Tužilaštvo i Sud BiH treba da funkcionišu do 2015. godine, a da poslije tog datuma sve predmete, aktuelne i one koje će biti aktivirani u budućnosti, treba da preuzmu entitetska tužilaštva i sudovi.

Iz ove organizacije zahtijevaju da Sud i Tužilaštvo BiH budu reformisani kroz strukturalni dijalog u smislu usvojene Strategije BiH za rad na predmetima ratnih zločina iz 2008. godine, kojom je definisano da Tužilaštvo najsloženije i prioritetne predmete ratnih zločina procesuira u roku od sedam godina.

U saopštenju se ističe da Tužilaštvo i Sud BiH, sa sadašnjom organizacijom i projektovanim ciljevima, uz destruktivnu ulogu međunarodne zajednice, nikada neće ni približno dati satisfakciju žrtvama rata.

"Ratni zločinci će i dalje hodati slobodno i smijati se pravdi u lice, za šta je najočitiji primjer `rašomonijada` vezana za slučaj Dudaković", navodi se u saopštenju.

Iz ove organizacije negativno ocjenjuju rezultate i pristup Suda i Tužilaštva BiH u procesuiranju ratnih zločina zbog sporosti i pristrasnosti u procesu traženja nestalih, te podržavaju ocjene predsjednika Srpske Milorada Dodika po tom pitanju.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog