Vijesti

Narodna skupština RS usvojila informaciju Vlade o blokadi institucija BiH

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Informaciju o političko-bezbjednosnim aspektima dešavanja u vezi sa blokadom objekata institucija BiH u Sarajevu, kao i zaključke klubova SNSD, DNS i SP-PUP kojima se traži obezbjeđenje institucionalnih i personalnih garancija za bezbjednost poslanika, delegata i zaposlenih u tim institucijama.

Narodna skupština Republike Srpske ocijenila je da je usljed protesta i blokade zgrade zajedničkih institucija u Sarajevu, 6. i 7. juna, došlo do pogoršanja političke i bezbjednosne situacije u BiH.

Skupština smatra da je blokada bila politički motivisana i organizovana, te najoštrije osuđuje manipulacije od pojedinih političkih partija iz Federacije BiH /FBiH/, nevladinih organizacija, medija i međunarodnih predstavnika, koji su problem sa JMB pokušali pogrešno da predstave i iskoriste za vlastitu političku dobit.

Parlament Srpske najoštrije je osudio blokadu u kojoj su kao taoci držane strane diplomate i državljani, zaposleni zajedničkih institucija BiH, te politički predstavnici u Parlamentranoj skupštini i Savjetu ministara, čime je, kako je navedeno, načinjena ogromna šteta interesima BiH, a posljedice će snositi građani oba entiteta.

Narodna skupština je ocijenila da nadležni organi reda i bezbjednosti tokom blokade nisu izvršavali svoje zakonske dužnosti, zbog čega je došlo do protivpravnog zadržavanja brojnih lica, među kojima i najviših zvaničnika BiH, te stranih državljana, čime je prekršan Ustav i više zakona.

Od Tužilaštva BiH i drugih nadležnih traži se da, bez odlaganja, pokrenu istragu i utvrde odgovornost za činjenje i nečinjenje nadležnih, a prije svega policijskih struktura Kantona Sarajevo, FBiH, ali i drugih bezbjednosnih struktura, tužilaštava i koordinacionih tijela.

Zaključcima se poziva na jedinstven stav i djelovanje predstavnika Srpske u institucijama BiH i svih političkih partija sa sjedištem u Srpskoj, u očuvanju ustavnog poretka, uređenog Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Narodna skupština traži i hitno usvajanje u Parlamentarnoj skupštini BiH izmjena i dopuna Zakona o JMB u dijelu koji se odnosi na član zakona brisan odlukom Ustavnog suda BiH, a u obliku u kojem je usvojena privremena odluka Savjeta ministara BiH, čime bi se trajno riješio problem utvrđivanja JMB u skladu sa ustavnim uređenjem BiH.

Zatraženo je i hitno usvajanje zakona u parlamentu BiH kojima se uređuju prebivalište, boravište, državljanstvo, izdavanje ličnih karata, te dopune Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na član brisan odlukom Ustavnog suda BiH.

Ovim bi se izbjegle dodatne komplikacije u vezi sa ovim zakonima, pripremama narednih izbora i mogućim posljedicama po bezvizni režim za građane BiH sa zemljama šengenskog sporazuma.

Narodna skupština smatra svaki pokušaj nametanja odluke o JMB, od domaćih ili stranih struktura, potpuno neprihvatljivim i traži hitno zasjedanje Savjeta ministara BiH na lokaciji koja bi potpuno garantovala bezbjednost ili putem telefonske sjednice ili video linka.

Istaknuto je i da parlament Srpske razumije nezadovoljstvo građana stanjem u BiH i brojnim neriješenim pitanjima, te pravo svih građana Republke Srpske i BiH na mirno, nenasilno okupljanje, u skladu s važećim zakonima i propisima.

Skupština traži da se obezbijede potpuno sigurni uslovi za rad zaposlenih osoba u zgradama zajedničkih institucija u Sarajevu, te da se do potpune normalizacije situacije i utvrđenih garancija onemogući bilo kakvo sankcionisanje zaposlenih lica u ovim zgradama, koji se osjećaju bezbjednosno ugroženi.

Od Vlade Republike Srpske je zatraženo hitno predlaganje akata koji bi riješili pitanje stabilnosti načina finansiranja RTRS-a u postojećim okolnostima.

"Skupština potpuno razumije opravdano nezadovoljstvo građana Republike Srpske uređivačkom politikom BHTV, kao i stav da građani Srpske ne treba da finansiraju ovu medijsku kuću i zahtjeve za neplaćanje RTV pretplate", navodi se u zaključcima.

Skupština je Informaciju usvojila sa 45 glasova "za" i 23 uzdržana, a nije prihvatila zaključke SDP-a BiH, SDA i NDP-a.

Nakon glasanja predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić zaključio je 15. posebnu sjednicu parlamenta.

Radojičić: Ne znam zašto nisu glasali SDS, NDP i PDP

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić iznanađen je što SDS, NDP i PDP nisu glasali za zaključke parlamentarne većine u vezi sa dešavanjima u Sarajevu 6. i 7. juna.

On je rekao da su zaključci, koje su predložili klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a i SP-PUP-a, usaglašeni na sastanku predsjednika Republike Milorada Dodika i predstavnika Srpske u institucijama BiH, a na kojima su prisustvovali i lideri SDS-a Mladen Bosić i PDP-a Mladen Ivanić.

"Zašto je u toku dva dana došlo do promjene stava ovih partija i po čijoj instrukciji i želji, pitanje je za njih", istakao je Radojičić.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica naveo je da su zaključci trebali biti usaglašeni između svih stranaka, ali da je umjesto toga bilo rečeno da svaki klub predloži svoje zaključke.

"To nikada nije bila praksa u ovom parlamentu i to je bilo neprihvatljivo za SDS. Žalimo što ti zaključci nisu usaglašeni", rekao je Govedarica novinarima nakon posebne sjednice Narodne skupštine.

On je istakao da je danas potpuno jasno da iza svega što se dešavalo stoje političke partije iz Sarajeva, a da su i mjere obezbjeđenja problematične, te dodao da se plaši da bi se moglo ponoviti dešavanje od 6. juna.

"Jedino je dobro da smo se usaglasili da polazna osnova kada je u pitanju usvajanje JMB u BiH treba da bude privremeno usvojena odluka Savjeta ministara BiH koja uvažava ustavnu strukturu BiH", dodao je Govedarica.

(Srna/Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog