Region

Iz drugih medija (Novosti): Treba li Srbiji datum bez odlaganja?

Ministri spoljnih poslova država Evropske unije i visoki zvaničnici Brisela govore za „Novosti“ uoči ključne odluke o Srbiji, odnosno odgovaraju na pitanje da li bi Srbija trebalo odmah da dobije datum za početak pregovora

Na samitu Evropske unije krajem nedjelje lomi se sudbina evropskog puta Srbije. Nacrt zaključaka liderima EU u vezi sa odlukom o Srbiji pripremiće ministri spoljnih i evropskih poslova u utorak na svom sastanku u Luksemburgu. Šefovima diplomatija i visokim evropskim zvaničnicima „Novosti“ su postavile pitanje: da li bi Srbija trebalo odmah da dobije datum za početak pristupnih pregovora sa EU

MARTIN ŠULC, šef Evropskog parlamenta

SRBIJA zaslužuje da dobije datum. Ostvarila je ogroman napredak u ekonomskim, političkim, i pravosudnim reformama. Kreće se napred ka funkcionalnoj tržišnoj ekonomiji, boreći se protiv korupcije i ojačavajući vladavinu prava. Počela je da igra konstruktivnu ulogu u regionu i da normalizuje odnose s Prištinom. EU to cijeni, znajući koliko je to za mnoge teško.

VILIJAM HEJG, Velika Britanija

NE bi bilo prikladno da se prejudicira odluka o tome da li je Srbija ispunila uslove. Ministar spoljnih poslova je jasno izneo očekivanja Velike Britanije uoči Evropskog savjeta u svom saopštenju poslije nedavne posjete Beogradu - rekli su nam u britanskom Forin ofisu.

GVIDO
VESTERVELE, Njemačka

ŽELIM eksplicitno da naglasim da i Srbija i Kosovo pokazuju spremnost, energičnost i snagu da ostvare primjenu sporazuma o normalizaciji i ta činjenica zadobija opšte priznanje. Vidimo da obje strane stvarno nastoje da primjene ono što je odlučeno na političkom nivou i ja bih želio otvoreno to da priznam -istakao je šefa njemačke diplomatije.


HERMAN VAN
ROMPEJ, šef Evropskog savjeta

ZAPADNI Balkan s pravom pripada evropskoj porodici i mi smo spremni da iskažemo dobrodošlicu svima, kada ispune sve neophodne uslove, što će se, nadam se, dogoditi što je prije moguće.

(Novosti/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog