Vijesti

Komšić: Ne pozivam na oružje, ali nema otcjepljenja RS

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić odbacio je optužbe da "poziva narod na oružje", koje je danas na njegov račun izrekao srpski član BiH državnog vrha Nebojša Radmanović, ali je još jednom upozorio da otcjepljenje Republike Srpske od BiH neće biti dopušteno.

izvor: Agencije/Frontal

"Kao što je meni jasno da nema nasilnog ili "mirnog" ukidanja RS,
pogotovo mimo volje ljudi koji žive u njoj, nadam se da su konačno
političari iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) shvatili težinu priča o otcjepljenju i samostalnosti i eventualne posljedice", piše u Komšićevoj izjavi koju prenosi agencija Hina.

Izjava je reagovanje na optužbe na Komšićev račun koje je izrekao Radmanović, ujedno visoki funkcioner SNSD-a, kada je rekao da njegov hrvatski kolega iz Predsjedništva BiH "poziva narod da se naoruža i uzme puške u ruke".

Radmanović je reagovao na Komšićev intervju koji je prošlog
vikenda dao "Oslobođenju", kazavši da će, u slučaju da predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik istraje u svojim planovima za otcjepljenje tog entiteta, mnogi uzeti oružje i braniti državu BiH.
"Nema i neće biti niti nasilnog niti `mirnog` otcjepljenja RS. Ja sam samo rekao naglas ono što svi znaju i čega se svi plaše u ovoj zemlji", poručio je Komšić.

Radmanović je danas, na konferenciji za novinare, kazao da "prijetnju iznutra" predstavlja nedavna izjava predsjedavajućeg tog tijela Željka Komšića da će "svako kome je stalo do BiH uzeti oružje i braniti državu ukoliko bi RS pokušala da se otcijepi".
"Pitanje je koga to Komšić poziva da se naoruža i kojim oružjem. Znamo da je pronađena ogromna količina skrivenog oružja kod Tešnja", kazao je Radmanović i pozvao Komšića da "povuče svoj poziv građanima da se naoružavaju".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog