Vijesti

Obilježen dan ustanka ozrenskog kraja

PETROVO - U ozrenskom naselju Brezici danas je obilježen Dan ustanka ozrenskog i dobojskog kraja u Drugom svjetskom ratu.

izvor: Srna

U noći između 22. i 23. avgusta 1941. godine narod sa Ozrena, Trebave, Vučijaka, Krnjina, Vozuće i Gostovića podigao je ustanak protiv fašističkog okupatora.

Na spomenik podignut 1958. godine cvijeće su položili delegacije opština i SUBNOR-a Doboj, Petrovo i Maglaj.

U selu Brezici bili su Štab Ozrenskog partizanskog odreda, partizanska bolnica i radionica za popravku naoružanja.

Javnim demonstracijama 27. marta 1941. godine stanovnici Doboja izrazili su protest pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu. Teror okupatora, koji je u grad ušao 15. aprila 1941. godine, naišao je na snažan otpor naroda dobojskog kraja i organizovane akcije članova Komunističke partije Jugoslavije.

Narod je masovno krenuo na ustanak 23. avgusta 1941. godine, zauzeo Doboj, Maglaj i Gračanicu, a 24. avgusta ustanici su digli u vazduh velika neprijateljska skladišta municije u Doboju, koja je bila pripremljene za transport na istočni front, što je u to vrijeme predstavljalo jednu od najvećih diverzija u okupiranoj Evropi.

Obilježavanje Dana ustanka ozrenskog i dobojskog kraja biće nastavljeno sutra na Preslici, na Ozrenu, tradicionalnim narodnim zborom koji će početi u 11.00 časova.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog