Vijesti

Otvoreno pismo UG Zdravo da ste: Pazite šta govorite, nemojte se igrati glavom!!!

Na redakcijsku adresu pristiglo je otvoreno pismo Udruženja građana Zdravo da ste upućeno predsjedniku skupštine grada Banja Luka, Budimiru Balabanu a kako je istaknuto povodom neprijatne situacije koja je nastala jutros tokom prezentacije rezultata njihovog istraživanja o generalnim mjerama implementacije Konvencije o pravima djeteta za Banja Luku, pred odbornicima Skupštine Grada.

izvor: Frontal

Pismo u cjelini prenosimo u nastavku.

OTVORENO PISMO

Pazite šta govorite, nemojte se igrati glavom!!!

Kada ste, i da li ste čuli nekada ovakvu prijetnju? Možda na pijaci, ili u kafani? Od nekog neuračunljivog, pijanog, drčnog? E, pa mi smo je čuli danas na sjednici skupštine Grada Banja Luka i to od načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti Radenka Đurice. Sigurno se pitate kakva smo to mi opasna grupa kada smo izazvali ovakvu reakciju?

Mi smo organizacija koja od 1992. godine radi, prvo sa izbjeglicama, a onda se djecom I mladima ovoga grada i mnogo šire. “Zdravo da ste” ima status organizacije od posebnog interesa za Grad, od 1996. godine uz podršku međunarodnih organizacija i Grada vodi jedini Omladinski centar u Banjaluci, koja okuplja djecu i mlade i svakodnevno im nudi prostor i mogućnost da uče i bave se zdravim i korisnim aktivnostima, umjesto da su na ulici i u kafani, I danas je jedna od vodećih organizacija u BiH koja promoviše prava djeteta I sarađuje sa brojim školama i institucijama koje rade sa djecom.

Šta je to prestrašilo ili naljutilo Radenka Đuricu da našim predstavnicima, među kojima je bilo i djece kaže: “Sve što budete govorili mora biti afirmativno za grad. Pazite dobro šta pričate, ne igrajte se svojom glavom”.  Samo smo htjeli, uz prethodne dogovore sa sekretarom Skupštine i istim Radenkom Đuricom, poslanicima Skupštine prezentovati rezultate istraživanja o tome koliko se osnovne mjere iz Konvencije o pravima djeteta provode u našem Gradu. Istraživanje su proveli profesionalci iz naše organizacije, a u njemu su učestvovala i djeca. Iako smo u dogovorima i pripremama ove prezentacije dobili 15 min, presuđeno je na licu mjesta i velikodušno smo dobili samo 5 minuta. Na prijedlog da u tom slučaju govore samo djeca rekao je: ”Jeste vi ludi? Gdje će djeca prezentovati? Šta mislite, šta je ovo? Ovo je gradska Skupština?”

Očigledno je da Radenko Đurica nikada nije čuo da djeca po zakonu imaju pravo da kažu svoje mišljenje o svim stvarima koje ih se tiču i da ono bude uzeto u obzir kada je god to moguće. Poštujući procedure institucije kojoj smo se željeli obratiti, samo smo to i htjeli.

Htjeli smo ponuditi ono što smo saznali od učesnika u istraživanju odbornicima koji sjede u skupštinskim klupama, i koji se nisu do sada mnogo interesovali ni o tome koliko se provodi Konvencija o pravima djeteta u našoj zajednici, ni o tome sa kojim problemima se suočavaju oni koji sa djecom rade, a ponajmanje šta djeca imaju da kažu o svom životu u ovom gradu. Uradili smo njihov posao, donijeli im zaključke, identifikovane dobre prakse i preporuke za unapređenje, ali to na žalost nije imao ko da čuje. Kratko, veoma kratko, preskačući mnoge dobre stvari koje su se desile, saželi 4 godine rada i rasta grupe djece koja je, odgovorno tvrdimo, uradila za ovaj grad više od mnogih odbornika. Namjera je bila da pokažemo koji potencijal ovaj grad ima u svojoj djeci.

Svaka jedinica lokalne uprave dužna je da organizuje mehanizme za konsultacije sa djecom, da od njih čuje šta ih brine i šta ima treba i da radi na rješavanju njihovih problema. U našem istraživanju je jedan od odgovora na ovo pitanje bio da ovaj kontakt sa djecom postoji, kad potpisuju ugovore za stipendije.

Prvo nam je bilo žao što su djeca i mladi svjedočili svemu ovome, ali više nije, neka vide stvarnost i neka dobro razmisle hoće li se plašiti prijetnji “moćnika” ili će razmišljati svojom glavom, hoće li pasivno gledati šta se dešava ili se boriti za promjene.

Naša djeca i mladi stalno rade na pozitivnim promjenama i kod sebe i kod svojih vršnjaka i nemaju namjeru da prestanu. Uvijek nam je bilo drago kada je Grad prepoznavao i podržavao ove aktivnosti, ali je toga sve manje. Ne plašimo se, međutim, da obavjestimo javnost o tome, jer je ovo grad svih nas i svi treba da odlučujemo u kojem pravcu ćemo ići, bez obzira na posljedice koje kao organizacija možemo zbog toga trpiti.

 I za kraj, pred nama je Dječija nedelja. Čemu da se nadamo, računajući na bahatost silnih, koji misle da su i skupština i grad njihovo vlasništvo, a ne služba svih nas?

Džaba vam je da ključeve Grada simbolično predajete djeci. Nemojte manipulisati njima, jer danas ste pokazali koliko djecu, i uostalom svako ljudsko biće, poštujete.

Izvršna direktorica „Zdravo da ste“

Nada Uletilović

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog