Svijet

Poslovne škole – arhitekte boljeg sutra

Na Bledu je na međunarodnoj konferenciji inicijative Ujedinjenih naroda za odgovorno menadžersko obrazovanje – tzv. PRME Summit prisustvovalo preko 300 učesnika iz 60 zemalja koji su raspravljali o ulozi i inovacijama u poslovnom okruženju, a na kraju takođe potvrdili deklaraciju, u kojoj se 500 poslovnih škola, uključenih u pokret PRME, obavezuju na uključivanje koncepata uravnoteženog razvoja i društvene odgovornosti u svoje obrazovne i istraživačke djelatnosti.

izvor: Frontal

„Načela PRME su bitna, ali bez implementacije nemaju pravog utjecaja,“ naglasila je dr. Danica Purg (na foto 1), osnivačica i predsjednica udruženja CEEMAN, te direktorica i dekanica IEDC-Poslovne škole Bled, te predsjedavajuća u Upravnom odboru pokreta PRME u godini 2013., i tako povezala ključne koncepte dvodnevnoga PRME Summita (t.j. Inspiracija-Inovacije-Implementacija-Uticaj).

“Društvena odgovornost i odgovorno poslovanje je najbolji putokaz za bolje sutra. Samo takva privreda, koje radi na zaštiti ljudskih prava, zaštiti standarda radnika, životne sredine, transparentnosti i neprestano se bori protiv koruptivnih ponašanja, je odgovorno i uspješno. U UNGC-u se zalažamo za izvanredni doprinos akademske zajednice na putu ostvarenja toga cilja”, rekao je Georg Kell, izvršni direktor organizacije Ujedinjenih naroda za uravnoteženi razvoj (UN Global Compact) u SAD -u.

U UNGC je uključeno 7000 preduzeća i nevladinih organizacija iz 135 država. Slovenska grana UNGC-a, koja ima sjedište u IEDC-Poslovnoj školi Bled, predstavlja 33 preduzeća, među njima Adria Mobil, Elektronček, Gorenje, Petrol, Perutnina Ptuj, Riko, Sava Group, Salonit Anhovo, Trimo Trebnje, Vibacom in Vinska klet Goriška Brda itd. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog