Region

Albanija odbila zahtjev da uništava hemijsko oružje

Tirana odbila zahtjev da se u Albaniji uništava hemijsko oružje iz Sirije. Nemamo kapacitete za takvu operaciju, kaže albanski premijer Edi Rama.

izvor: RTS

Albanija je odbila zahtjev SAD da se u toj zemlji uništava hemijsko oružje iz Sirije, navodeći da je loše opremljena za odlaganje hiljada tona toksičnog otpada.

Odluka Albanije, inače članice NATO-a i odane saveznice SAD, znači korak nazad za rusko-američke planove da se Sirija oslobodi nervnog gasa, ocjenjuje Rojters.

"Nije moguće da se Albanija priključi toj operaciji", rekao je albanski premijer Edi Rama u televizijskom obraćanju, navodeći da Albanija nema dovoljno kapaciteta za tako nešto.

Prethodnih nedjelja, opozicija i demonstranti na ulicama Albanije oštro su se usprotivili planu da ta zemlja bude "domaćin" za uništavanje hemijskog oružja.

Juče se i Norveška oglušila o zahtjev SAD da pomogne u uništavanju arsenala hemijskog oružja iz Sirije, rekavši da nije u mogućnosti da ispuni rok koji su odredile UN.

Sinoć je Organizacija za zabranu hemijskog oružja, nekoliko sati prije isteka roka, odobrila konačan plan uništenja sirijskog hemijskog oružja do sredine 2014. godine.

Planom su obuhvaćeni detalji o načinu uništenja 1.300 tona sarina, otrovnog gasa i drugih opasnih nervnih agenasa kao i transport do zemlje u kojoj će biti uništeno hemijsko oružje.

U tom planu, kako je ranije navedeno, neće biti navedena zemlja u kojoj će se oružje uništavati, ali SAD ima alternativu - rekao je izvor iz Organizacije u Hagu, prenosi Rojters.

Sirija se u septembru saglasila da uništi sve svoje hemijsko oružje u dogovoru kojem su posredovale Rusija i SAD.

Predsjednik Sirije Bašar el Asad prihvatio je plan nakon prijenji Vašingtona da će napasti Siriju, kao odgovor na upotrebu sarina koji je ovog avgusta ubio hiljade ljudi u Damasku.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog