Vijesti

Bez konsenzusa o prijedlogu Ekonomske politike i budžeta za narednu godinu

BANJALUKA - Ekonomsko-socijalni savjet Republike Srpske nije danas postigao konsenzus o radnim verzijama Ekonomske politike i Budžeta za 2014. godinu.

izvor: Srna/Frontal

Dokumente su podržali predstavnici Vlade i Unije udruženja poslodavaca, ali ne i Saveza sindikata, jer Ekonomska politika ne definiše poziciju radnika koji se finansiraju iz budžeta i smanjenje stope nezaposlenosti.

Predsjedavajuća Savjeta Ranka Mišić rekla je da predstavnici sindikata nisu podržali radnu verziju budžeta i zbog nedostatka stavke za program socijalnog zbrinjavanja radnika i povezivanja njihovog radnog staža.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog činjenice da su Ekonomsku politiku podržali poslodavci, jer se time, kako je rekla, stvaraju uslovi za poboljšanje pozicije radnika u procesu pregovaranja sa privrednim subjektima i da plate radnika u realnom sektoru budu povećane.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Predrag Zgonjanin rekao je da su poslodavci podržali radnu verziju Ekonomske politike i Budžeta, jer prvi put osjećaju spremnost Vlade da počne da rasterećuje privredu.

Zgonjanin je izrazio očekivanje da će biti postignuta saglasnost i sa Savezom sindikata.

On je dodao da poslodavci ne žele da blokiraju procese i da oba dokumenta treba usvojiti što prije, jer se u narednoj godini očekuju velike investicije u energetici i infrastrukturi, koje će u naredne tri godine dostići cifru od 16 milijardi evra.

"Ostavljamo i prostor Vladi da sagleda kompletnu situaciju u Srpskoj za mala i srednja preduzeća i pomogne im sa prijedlogom defiskalizacije i smanjivanja kamata za one koji ne mogu da plate PDV, kao i vraćanjem neoporezivog dijela dohotka od 150 KM", rekao je Zgonjanin.

Na pitanje novinara koliko će rasterećenje privrede uticati na povećanje plata radnika u realnom sektoru, Zgonjanin je rekao da taj iznos sredstava ne može garantovati konsolidaciju firmi, ali da će ostaviti mogućnost poslodavcima koji posluju "na nuli ili blizu nule" da dio sredstava pretoče u primanja radnika.

Ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija najavio je za sutra završni sastanak svih socijalnih partnera na kojem će se pokušati objediniti ono što je istaknuto na dosadašnjim javnim raspravama, nakon čega će Vlada utvrditi prijedlog Ekonomske politike i Budžeta i uputiti ih u parlament.

"Nadam se da ćemo sutra postići konsenzus sa ostalim socijalnim partnerima, ali i sa Savezom sindikata", rekao je Tegeltija.

On je istakao da je osnovno opredjeljenje Vlade u ovim dokumentima da sve institucije Republike Srpske imaju finansijske uslove za nesmetano funkcionisanje, zadržavanje niskih stopa poreza, kao i podrška realnom sektoru kroz vraćanje neoporezivog dijela dohotka.

Govoreći o vraćanju pet odsto plata budžetskim korisnicima, ministar je rekao da su promjene u Budžetu i Ekonomskoj politici moguće do sjednice Vlade.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog