Vijesti

Savjet za provođenje mira pozvao zemlje neplatiše da uplate novac za OHR

SARAJEVO - Kancelarija visokog predstavnika /OHR/ u BiH ima problema sa finansijama, jer neke od zemalja članica Savjeta za provođenje mira /PIK/ nisu uplatile obaveznu tranšu za njen budžet za ovu godinu, koji iznosi oko 14 miliona maraka.

izvor: Srna

Politički direktori članica PIK-a na prekjučerašnjoj sjednici u Sarajevu pozvali su zemlje neplatiše da daju novac za OHR, piše "Dnevni avaz".

"Podsjećajući na svoj kominike od 7. maja 2002. i 31. jula 2002. godine, Upravni odbor PIK-a potvrđuje da sva rezervisana sredstva za neraspodijeljene i nenaplaćene prihode jesu i ostaju opravdani troškovi OHR-a. Pozivamo sve neplatiše da uplate svoje doprinose", navodi se na kraju zaključaka PIK-a, čiji članovi smatraju da su "svi troškovi OHR-a" opravdani.

Prema Dejtonskom sporazumu, sredstva za finansiranje OHR-a dodjeljuje PIK. Većinu novca obezbjeđuje Evropska unija 53 odsto, SAD 22 odsto, Japan deset odsto.

Novac za finansiranje OHR-a daje i Rusija - četiri odsto, Kanada oko tri odsto, te zemlje članice Organizacije islamske konferencije 2,5 odsto, dok ostale članice PIK-a ukupno daju 5,47 odsto novca.

Od jula u OHR-u ukupno radi 119 lica i to 18 stranih državljana /tri diplomate koje su postavile vlade njihovih zemalja, devet lica koje su direktno angažovane i šest privremeno angažovanih lica/ i 101 član domaćeg osoblja, od kojih je 100 stalno zaposlenih, a jedno lice je privremeno angažovano.

Portparol OHR-a Eldar Subašić pojasnio je da je rečenica u kominikeu u kojem se neplatiše pozivaju da uplate svoje doprinose interno pitanje zemalja članica PIK-a.

"Ta rečenica navedena je za knjigovodstvene potrebe zemalja koje finansiraju rad OHR-a", tvrdi Subašić.



Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog