Vijesti

Preraspodjelja informisanja između ministarstva i tužilaštva

BANJALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić i glavni republički tužilac Mahmut Švraka potpisali su danas smjernice o postupanju u odnosima sa medijima koje propisuju da MUP daje informacije o krivičnim djelima za koja prijeti do pet godina zatvora, a nadležno tužilaštvo o djelima za koja je propisana veća kazna.

izvor: Srna

Jovičić je naglasio da to ne znači da će bilo ko informacije davati dok traje istraga, da ona ne bi bila ugrožena.

"Isto tako, u davanju informacija moramo poštovati određene evropske konvencije, zakonske pripise, kao što je Zakon o zaštiti ličnih podataka, pogotovo kad je riječ o maloljetnim licima koja su ili počinioci ili žrtve krivičnog djela", rekao je Jovičić novinarima.

On je naveo da MUP ima interne akte koji regulišu "curenje" informacija iz svojih organizacionih jedinica tako da onima za koje se utvrdi da su nezakonito dostavili informacije bilo kome prijeti disciplinska, pa čak i krivična odgovornost.

Glavni republički tužilac Mahmut Švraka naglasio je da ni u kom slučaju ne bi trebalo otkrivati identitet lica koja su lišena slobode, a koja nemaju ni status osumnjičenog ni status okrivljenog.

"Identitet tih lica trebalo bi zaštiti sve dok ne bude potvrđena optužnica, jer ne možemo nikoga proglašavati krivim dok se to ne utvrdi", poručio je Švraka.

On je dodao da se ne može reći da okružna ili republičko tužilaštvo ne rade svoj posao, jer nema nijednog zaprimljenog predmeta koji nije procesuiran ili koji se drži u ladici.

"Imamo dio starih predmeta, zaprimljenih do 2010. godine, ali smatramo da će svi oni biti riješeni do polovine naredne godine", rekao je Švraka.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog