Vijesti

Spriječen šverc osam tona parfema

BANJALUKA - Službenici Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH privremeno su oduzeli 21.984 komada parfema svjetski poznatih proizvođača, koji su trebali da budu prokrijumčareni na tržište BiH, a čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 1,5 miliona KM.

izvor: Srna 

Više od osam tona parfema otkriveno je u pošiljki jednog obveznika iz Sarajeva, koji je za uvozno carinjenje prijavio pošiljku sa dezodoransima kineskog porijekla, čija je vrijednost 0,71 evro po komadu.

Detaljnim pregledom pošiljke, službenici UIO otkrili su parfeme, čime su spriječili nezakoniti uvoz kozmetičkih preparata u BiH.

Svi parfemi su porijeklom iz Francuske, Italije, Velike Britanije i SAD, a njihova vrijednost na tržištu BiH procjenjuje se između 50 i 100 KM po komadu.

Roba je privremeno oduzeta, a protiv odgovornog i pravnog lica pokrenuti su prekršajni postupci pred nadležnim sudom, a službenici UIO provode dodatne istražne radnje.

Ukoliko se utvrde elementi krivične odgovornosti, UIO će pripremiti izvješataj o postojanju osnova sumnje da je počinjeno neko od krivičnih djela iz oblasti indirektnih poreza, koji će proslijediti Tužilaštvu BiH.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog