Vijesti

Konkurs za novinarsku nagradu na temu vaninstitucionalnog usvajanja

USAID-ov Projekt jačanja institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini (SGIP) danas je otvorio konkurs za najbolju novinarsku priču na temu kreiranja javne politike u oblasti vaninstitucionalnog usvajanja djece i odraslih bez adekvatnog roditeljskog i porodičnog staranja.

izvor: Frontal

Dodjeljuju se dvije nagrade, a pozivaju se novinari iz Bosne i Hercegovine, iz svih medija (novine i časopisi, novinske agencije, radio, televizija, internet portali) da kandiduju najbolje istraživačke priče o tome kako kreiranje zakona o usvajanju Federacije Bosne i Hercegovine može najbolje uticati na živote ugroženih. Prva nagrada je novčani iznos od 2.500 konvertibilnih maraka, a druga novčani iznos od 1.500 konvertibilnih maraka.

„Želja nam je da ovim podstaknemo domaće novinare da se još više okrenu naporima organa vlasti na podsticanju i regulisanju vaninstitucionalnog usvajanju djece i odraslih bez adekvatne porodične brige. Takva djeca i osobe su vrlo ranjiva skupina društva. Posebno važnom smatramo ulogu novinara u senzibilizisanju i podsticanju javnosti na aktivnu podršku ovakvoj vrsti brige za ugrožene,“ rekao je Christian Haupt, direktor Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u BiH (SGIP).

Ocjenjivački žiri će u obzir uzeti prijavljene novinarske radove objavljene u razdoblju od 15. decembra 2013. do 30. aprila 2014. godine. Radove za nagradu mogu predlagati medijske kuće ili agencije, urednici svih medija ili sami novinari autori. Žiri sačinjavaju predstavnici Udruženja „Familija“ iz Tuzle, Vijeća za štampu u BiH, Udruženja BH novinari, Centra za razvoj medija i analize (CRMA) i projekta SGIP.

Sve informacije o uslovima prijave mogu se pronaći na profilu www.facebook.com/USAIDBIH, internet stranici www.cid.suny.edu i stranicama udruženja čiji su predstavnici u žiriju.

Projekt SGIP, od maja 2013. radi na jačanju kapaciteta institucija vlasti kako bi se usvojile, provele i osigurale efikasnije politike, zakoni i budžeti koji se odnose na ključna pitanja pristupanja Evropskoj uniji, uključujući i brigu za ugrožene grupe BiH društva.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog