Vijesti

Praznovanje u BiH - u susret "svetom januaru"

BANjALUKA - Ljekari u ambulantama porodične medicine u RS posljednjih dana upozoravaju pacijente sa povišenim krvnim i srčanim pritiskom, trigliceridima i šećerom da se narednog mjeseca, ako je moguće, uzdrže od teške hrane i povećane količine alkohola.

izvor: Novosti

Ovo upozorenje nije rezultat nekog blagostanja i solidnog standarda života već približavanja „svetog januara“ kako ovaj, prvi kalendarski mjesec, nazivaju u Republici Srpskoj. U narednom mjesecu gotovo da i nema dana a da vjernici (pa i ateisti) neradnim danima ne obilježavaju neki od brojnih slavskih svečanosti. Zaposleni na to imaju zakonsko pravo koje se, po pravilu, koristi jer se radi o plaćenom odsustvovanju sa posla.

Praznično šarenilo u BiH je rezultat dejtonskog ustavnog ustroja, koji je entitetima i Brčko distriktu omogućio zakonsko regulisanje prazničnih i neradnih dana.

Jedini praznici koji se slave na teritoriji cijele države su Nova godina (1. i 2. januar), odnosno Praznik rada (1. i 2. maj). Treći praznik koji se slavi u cijeloj državi je 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom. Ako neki od navedenih datuma pada u nedjelju, onda se praznovanje produžava na - ponedjeljak.

U RS, pored zajedničkih praznika, neradnim danom se obilježavaju 9. januar (Dan republike) i 21. novembar - dan kada je potpisan Dejtonski sporazum i uspostavljen mir u BiH. Mada nema zvanične formulacije, ova dva datuma bi se mogla proglasiti za dva poludržavna praznika, jer ih slavi - pola države. U Federaciji su ta dva dana obični radni dani.

Slična je situacija i u drugom entitetu. Prema Zakonu o praznicima Federacije BiH, dok se u RS redovno radi, u ovom entitetu praznuje se 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH i 25. novembar - Dan državnosti BiH. I kod ovih datuma nema saglasnosti dva većinska konstitutivna naroda, jer se više slavi u dijelovima sa većinskim bošnjačkim stanovništvom. U Republici Srpskoj se tada radi kao i svakog drugog dana.

Posebna je priča kada se radi o značajnim vjerskim praznicima. U tom pogledu bosansko neslaganje dolazi do - punog izražaja.

Tako je 25. decembar u Brčko distriktu za sve zaposlene katolike, ali i pripadnike drugih vjeroispovesti i ateiste, bio neradni dan. Brčanski parlament je još početkom godine usvojio Odluku o neradnim danima u Distriktu kojom su obuhvaćena obja Božića, Usrksa/Vaskrsa i Bajrama.

U RS vjerskim praznicima proglašeni su pravoslavni i katolički Božić, pravoslavni i katolički Veliki petak, Kurban i Ramazan Bajram i pravoslavni Vaskrs i katolički Uskrs.

Zakonom su regulisani praznici i neradni dani u tri teritorijalne jedinice u BiH. Za više od pola miliona registrovanih lica sa Biroa za zapošljavanje u cijeloj zemlji neradni dani, nažalost, traju tokom cijele godine. A sudeći po trendovima u privredi i, kako ga političari nazivaju, realnom sektoru možda će praznovati – godinama.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog