Vijesti

Radojičić: Očito je bilo političkih uticaja u slučaju generala Novaka Đukića

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao je da je očito da je bilo određenih političkih uticaja da se sačeka sa rješavanjem predmeta bivšeg generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića, koji je osuđen nepravilnom primjenom Krivičnog zakona BiH.

Izvor:Nezavisne novine

"Očito je bilo određenih političkih uticaja da se sačeka sa ovim predmetom. Očekivali smo da će ranije biti riješen ovaj slučaj, ali se nadam da će biti obezbijeđeni uslovi da se provede pravično suđenje, iako imamo mnogo primjedbi na funkcionisanje Suda i Tužilaštva BiH", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

Radojičić je podsjetio da se iz Republike Srpske dugo govori o nepravilnoj primjeni Krivičnog zakona BiH.

Ustavni sud BiH usvojio je juče apelaciju generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića na presudu Suda BiH kojom je 2009. godine osuđen na zatvorsku kaznu od 25 godina za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Tuzli.

Igor Đukić, sin generala Đukića, rekao je Srni da porodica očekuje pisani otpravak iz suda, kada će znati da li je apelacija usvojena u cjelini ili samo član o retroaktivnoj primjeni zakona.

General Đukić je apelacijom tražio da bude utvrđeno kršenje njegovih ustavnih prava zbog toga što je proglašen krivim i što je retroaktivno primijenjen Krivični zakon BiH.

On je podnio apelaciju protiv presude Suda BiH koji ga je proglasio krivim zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i izrekao mu zatvorsku kaznu od 25 godina.

General Đukić smatra da je povrijeđeno njegovo pravo na pravično suđenje i pravo iz člana 7 Evropske konvencije što je retroaktivno primjenjen Krivični zakon BiH, umjesto zakona SFRJ, a iznad svega toga da nije odgovoran za to djelo za koje ga je Sud BiH proglasio krivim".

UTVRĐENA POVREDA U POGLEDU ODLUKE O KAZNI

Ustavni sud BiH utvrdio je kršenje Evropske konvencije zbog retroaktivne primjene Krivičnog zakona BiH na štetu apelanta, generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića, u pogledu odluke o kazni, izjavio je Srni registrar Suda Zvonko Mijan.

Mijan je naveo da je Ustavni sud na jučerašnjoj sjednici zaključio da je Sud BiH prekršio član 7 Evropske konvencije, zbog čega je ukinuo drugostepenu presudu Suda BiH i vratio predmet na ponovni postupak, te nema potrebe za posebno razmatranje dijela apelacije u pogledu prava na pravično suđenje.

Ustavni sud BiH usvojio je juče apelaciju generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića na presudu Suda BiH kojom je 2009. godine osuđen na zatvorsku kaznu od 25 godina za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Tuzli.

Mijan je ranije izjavio Srni da je Đukić apelacijom tražio da bude utvrđeno kršenje njegovih ustavnih prava zbog toga što je proglašen krivim i što je retroaktivno primijenjen Krivični zakon BiH.

"On je podnio apelaciju protiv presude Suda BiH koji ga je proglasio krivim zbog krivičnog djela `ratni zločin protiv civilnog stanovništva` i izrekao mu zatvorsku kaznu od 25 godina. On smatra da je povrijeđeno pravo na pravično suđenje i pravo iz člana 7 Evropske konvencije što je retroaktivno primijenjen Krivični zakon BiH, umjesto zakona SFRJ, a iznad svega toga da nije odgovoran za to djelo za koje ga je Sud BiH proglasio krivim", pojasnio je Mijan.

Prema njegovim riječima, Đukić je zatražio od Ustavnog suda BiH da njegova apelacija bude usvojena, da utvrdi kršenje njegovih ustavnih prava, da osporena presuda bude ukinuta i vraćena Sudu BiH na ponovni postupak.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog