Vijesti

Zlatković: Nije moguće uspostaviti dva vrhovna suda

BANJALUKA - Ministar pravde Republike Srpske Gorana Zlatković očekuje da bi sljedeća runda razgovora u okviru strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH mogla da bude održana sredinom godine.

izvor: Srna

Zlatkovićeva je rekla da predstavnici pravosudnih institucija, što se posebno odnosi na Sud i Tužilaštvo BiH, ne bi trebalo da učestvuju u strukturalnom dijalogu, jer po prirodi stvari žele da sačuvaju stečene pozicije, dobijene zakonima iz ove oblasti, koje je nametnuo visoki predstavnik.

"Već ranije smo konstatovali, što je potvrdila i Narodna skupština, da u strukturalnom dijalogu prenaglašenu ulogu imaju predstavnici Suda i Tužilaštva BiH. U podjeli vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, izvršna i zakonodavna vlast su nadležne da pripremaju i donose zakone, a pravosudni organi da ih primjenjuju", pojašnjava Zlatkovićeva.

Komentarišući amandmane poslanika u Evropskom parlamentu Doris Pak na Rezoluciju o BiH, o potrebi osnivanja vrhovnog suda BiH, Zlatkovićeva kaže da je u mišljenju Venecijanske komisije iz juna prethodne godine jasno izražen stav da bi eventualno osnivanje ove instance zahtijevalo izmjenu važećeg Ustava BiH.

Ona dodaje da je bespredmetno otvarati bilo kakvu priču o uspostavljanju vrhovnog suda BiH.

"Nije sporno da u važećem Ustavu ne postoji osnov za uspostavljanje vrhovnog suda BiH i mislim da je na to pitanje davno stavljena tačka. U tom pogledu iznosim i svoj stav - da nije moguće uspostaviti dva vrhovna suda, od kojih je jedan nadređen drugom, jer to gubi pravni smisao", navodi Zlatkovićeva.

Govoreći o mogućnosti da se amandmani koji se odnose na formiranje vrhovnog suda Bih ugrade u Rezoluciju Evropskog parlamenta o BiH i njenom dejstvu na dalji tok strukturalnog dijaloga, Zlatkovićeva kaže da Republika Srpska neće prihvatiti mijenjanje Ustava BiH, jer nema nijednog opravdanog razloga da se vrhovni sud BiH uspostavi.

"BiH ima četiri zasebna pravna sistema i prema uspostavljenoj organizaciji sudova u oba entiteta postoje vrhovni sudovi, a u distriktu Brčko apelacioni sud. Eventualnim uspostavljanjem vrhovnog suda BiH dovelo bi se u pitanje postojanje vrhovnih sudova entiteta, što po Ustavu Republike Srpske i važećem Zakonu o sudovima nije pravno moguće", rekla je Zlatkovićeva.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog