Vijesti

Arhiv BiH

Izgorjelo neprocjenjivo istorijsko nasljedstvo

SARAJEVO - U jučerašnjim neredima u Sarajevu nepovratno su izgorjeli neki od najvrednijih dokumenata koji su čuvani u Arhivu BiH, smještenom u zgradi Predsjedništva BiH.

izvor: Srna

Direktor Arhiva BiH Šaban Zahirović izjavio je da je izgorjelo kulturno i istorijsko blago čija se vrijednost ne može procijeniti, ističući da će prave razmjere štete biti poznate tek u narednim danima, ali da se već sada može reći da vijesti nisu dobre.

"Zapaljen je jedan od depoa Arhiva BiH. U njemu je smještena najvrednija građa i fondovi kojima je Arhiv raspolagao. Sad po sjećanju mogu reći da su to Zbirka poklona i otkupa, Zbirka personalnih dosijea, novopreuzeti fond Doma za ljudska prava BiH u kojem je 40.000 dosijea, zatim mikrofilmovi iz raznih arhiva, kopije iz bečkih arhiva, dokumentacija Komisije za utvrđivanje ratnih zločina iz Drugog svjetskog rata", rekao je Zahirović za portal "Kliks".

Veći dio ovog fonda je potpuno izgorio, a u Arhivu se nadaju da će možda nešto od ovoga moći spasiti konzervacijama.

"Građa koja nije stradala u tri rata, u Prvom i Drugom svjetskom, te u ovom posljednjem, izgorjela je sad. Jedino što u ovom trenutku mogu reći je da je ovo ogromna kulturna sramota. Kada arhivi gore to je kulturna sramota jednog društva. Ne može se utvrditi vrijednost te arhivske građe", naglasio je Zahirović.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog