Vijesti

Incko: Mora se čuti glas naroda

“U potpunosti i svesrdno podržavam prava građana na demokratske i mirne proteste. Građani su duboko zabrinuti za svoju budućnost i s pravom očekuju od političara da ih saslušaju”, rekao je danas visoki predstavnik Valentin Incko nakon sastanaka s predstavnicima plenuma građana i Kantonalne skupštine u Zenici.

izvor: Frontal

“U proteklih nekoliko sedmica čuli smo mnogo legitimnih zahtjeva koji se odnose na trenutnu ekonomsku, socijalnu i političku situaciju u Bosni i Hercegovini. Činjenica da su građani izašli na ulice i da se okupljaju u plenumima kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo pokazuje da je demokracija zaživjela među narodom. Ovo je jedan od najpozitivnijih događaja u skorijoj istoriji ove zemlje”, rekao je Incko.

“Ono što sam čuo od građana jeste da institucije trebaju dobro funkcionisati i biti u službi naroda koji plaća porez, a ne lidera političkih stranaka koji ponekad izgledaju kao da su iznad samih institucija. Ukratko, građani žele dostojanstven i normalan život”.

Visoki predstavnik naglasio je da svaka generacija ima ulogu od ove zemlje napraviti bolje mjesto za život. „Uloga ove generacije jeste da se izabrani predstavnici konačno privole da saslušaju probleme koji tište njihove građane. Ljudi širom Bosne i Hercegovine više nemaju strah od toga da se njihov glas čuje.”

„Poruke iz Zenice i drugih gradova su jasne: problemi poput korupcije, ekonomske nejednakosti i neaktivne javne službe moraju se riješiti. Pravda, posao, kvalitetna zdravstvena zaštita i dobar obrazovni sistem moraju biti dostupni svima, a ne samo privilegiranima. Krajnje je vrijeme da se čuje glas demonstranata i da se političari posvete rješavanju njihovih opravdanih zahtjeva."

Na sastanku s rukovodstvom Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, visoki predstavnik je naglasio potrebu da institucije funkcionišu i da se angažuju u ozbiljnom dijalogu s građanima.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog