Vijesti

Pripreme za maturu: Mladići prosječno troše 400, djevojke 1000 KM

Banjalučki maturanti već se uveliko spremaju za do sada najluđu noć svog života - matursko veče.

izvor: Novosti

Srednjoškolcima završnih razreda ostalo je nešto više od mjesec dana da se pripreme za maturski bal, a njihovi roditelji već su mahom počeli sa dizanjem kredita kako bi svojim potomcima omogućili sve ono što će imati i njihovi vršnjaci za tu noć, od cipela, haljina, odjela do nakita, frizura pa čak i višednevnih posjeta kozmetičkim salonima i solarijumima.

Činjenica je da su mogućnosti roditelja različite, pa su i cijene svečanih haljina i odjela u buticima, salonima i prodavnicama obuće prilagođene različitim slojevima društva.

Mladićima je kudikamo lakše, odnosno njihovim roditeljima, pošto im je za kompletno opremanje za maturu potrebno u prosjeku 400 KM, dok za djevojke taj prosjek iznosi 1.000 KM.

Maturantkinje, sudeći po iskustvima zaposlenih u buticima, samo za haljine izdvajaju u prosjeku oko 400 maraka.

U jednom od najpoznatijih banjalučkih butika po izboru haljina za maturu kažu da haljine koštaju između 100 do 550 maraka, a čak ima i onih kojima je cijena viša, za koje takođe postoje mušterije.

SOLARIJUM

U solarijumima su već redovi, pošto preplanuo ten nije, po mišljenju srednjoškolki, izašao iz mode, pa je, tvrde radnici najposjećenijeg ovakvog objekta u centru Banjaluke, potrebno rezervisati termin bar dva dana ranije.

- Najčešće kupuju haljine od 350 i 450 maraka, a boje koje djevojke preferiraju ovog proljeća su mint, orandž, bež, rojal-plava, crna, crvena, bijela - ističu radnice u ovom butiku.

Posljednjih godina sve je češći i trend naručivanja haljina iz skupocjenih kataloga najvećih svjetskih brendova kao stvar prestiža, a nekim djevojkama, odnosno njihovim roditeljima, neće biti teško da odu i do do hrvatske prestonice po toaletu.

- Zagreb je poznat po velikom broju salona namijenjenih za matursko veče, kao i po unikatima i zato sam ja odlučila da odem baš tamo po haljinu, jer znam da niko na maturi neće imati ni sličnu, a kamoli istu kao ja - kaže M. R., učenica Medicinske škole u Banjaluci.

Za sandale je potrebno izdvojiti između 50 i 200 maraka, pa i više, što zavisi od ukusa, ali i dubine novčanika.

Torbice, prema riječima trgovaca, koštaju od 20 do 50 maraka, a šminkanje je, kako smo saznali, između 30 i 50 KM, dok je za frizuru potrebno izdvojiti između 30 i 100 maraka.

Za mladiće je potrebno znatno manje novca, jer je njima, između ostalog, potrebno odjelo, koje košta od 150 do 300 maraka, cipele od 100 do 200 maraka, te košulja i kravata, za koje je potrebno izdvojiti od 50 do 100 KM.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog