Vijesti

Prijedor: Preporuka da prokuvavaju vodu iz vodovoda

PRIJEDOR - Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Prijedor preporučila je sugrađanima da vodu iz gradskog vodovoda prije upotrebe preventivno prokuvaju.

izvor: Srna

"Redovno praćenje kvaliteta vode sa većim brojem uzoraka radi se iz preventivnih razloga zbog obilnih padavina i izlivanja rijeke Sane u zonu uže sanitarne zaštite i eventualnog zagađenja. Dosadašnji parametri ne ukazuju da voda nije za piće", saopšteno je iz Doma zdravlja. 

Preventivne i mjere nadzora u snabdijevanju vodom za piće provode Higijensko-epidemiološka služba i preduzeće "Vodovod". Redovno se uzima veći broj uzoraka za bakteriološku analizu sa više mjesta, a kontrolu vode obavljaju stručna služba "Vodovoda" i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske. 


"Građanima koji se snabdijevaju vodom za piće sa bunara ili drugih alternativnih izvora, takođe preporučujemo da prokuvavaju vodu, a da je ne koriste za piće i pripremanje hrane ukoliko primijete zamućenje", navodi se u saopštenju. 

Iz Higijensko-epidemiološke službe najavljeno je da će se u poplavljenom području vršiti kontinuirani sanitarno-epidemiološki nadzor sve dok postoje epidemiološke indikacije. 

"Zbog obilnih padavina potrebno je uraditi dezinfekciju vode za piće iz kopanih bunara ili alternativnih izvora, a sve savjete o sanitarno-higijenskoj sanaciji mogu se dobiti u prostorijama Higijensko-epidemiološke službe u centralnoj zgradi Doma zdravlja Prijedor ili putem telefona 238 - 104", navodi se u saopštenju. 
 


Vodostaj rijeke Sane jutros je iznosio 400 centimetara što je 20 centimetara ispod kritične tačke, rečeno je u Hidrometeorološkoj stanici Prijedor. 

U Prijedoru je prije tri dana proglašen prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava nakon što se rijeka Sana izlila iz korita poplavila sedam i zaplavila više od stotinu domaćinstava u naseljima Tukovi i Raškovac i poljoprivredne površine u naseljima Raškovac i Brezičani. Vodostaj Sane je toga dana dostigao 455 centimetara. 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog