Vijesti

Softić predsjedavajući Predstavničkog Doma Parlamenta FBiH

Safet Softić iz SDA imenovan je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ za predsjedavajućeg ovog doma.

Izvor:Srna

Nakon preuzimanja dužnosti, Softić je zahvalio za podršku, te izrazio nadu da će ostatak mandata do izbora u BiH proteći pod njegovim rukovodstvom "onako kako je to najbolje za Predstavnički dom". 

Mjesto predsjedavajućeg u aktuelnom mandatu Predstavničkog doma bilo je upražnjeno otkako je Fehim Škaljić, član Saveza za bolju budućnost /SBB/ BiH, podnio neopozivu ostavku početkom januara. 

Takođe, podržano je da sudija Mirjana Čučković bude srpski član u Vijeću Ustavnog suda FBiH za zaštitu vitalnog interesa. 

Predstavnički dom Parlamenta FBiH odobrio je razmatranje po hitnom postupku seta antikoruptivnih zakona, predloženih po takvoj proceduri iz federalne Vlade. 

Za hitnost su glasali poslanici SDP-a BiH, gotovo svi poslanici SDA, Klub Stranke za BiH, Narodne stranke "Radom za boljitak", te članovi nekoliko manjih klubova i nezavisnih poslanika. 

Protiv su bili članovi oba HDZ-a, kao i većina članova Kluba SBB-a BiH. 

Nihad Alikadić i Hazim Kapić, iz Kluba SBB-a, nisu imali isto mišljenje kao većina njihovih stranačkih kolega. 

Nakon glasanja Doma izjavili su da istupaju iz dosadašnjeg poslaničkog kluba i da će ubuduće djelovati u Predstavničkom domu kao nezavisni poslanici. 

U antikoruptivnom setu su predloženi zakoni o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, zatim o oduzimanju imovine stečene nezakonito, te izmjene ili dopune krivičnog zakonodavstva, Zakona o sudovima i predloženi zakon o prekršajima. 

Osim te legislativne grupe, u utvrđenom dnevnom redu današnje sjednice su predloženi zakoni o naftnim derivatima u FBiH, kao i Nacrt zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana, te predložene odluke o zaduženju u vezi sa projektom Koridora "Pet ce" i energetskih objekata.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog