Mundijal 2014

Stadion Mineirao i Grad Belo Horizonte

Stadion Mineirao je jedno od najvažnijih mjesta u istoriji brazilskog fudbala. Dom je Atletiko Mineira i Kruzeira, višestrukih prvaka Brazila.

autor: Srđan Šekara

Kapacitet stadiona je 57.483. Stadion Mineirao je u potpunosti rekonstruisan pred predstojeći Mundijal. Biće domaćin 6 utakmica Svjetkog kupa, uključujući i jednu polufinalnu utakmicu. 

Smješten je u naselju Pampulja u Belo Horizonteu, a izgrađen je 5. decembra 1965.godine. Stadion je vlasništvo države Minas Žerais.


Zvanični naziv stadiona je Stadion Guverner Magaljaeš Pinto, ali se u fudbalskim krugovima potpuno odomaćio naziv Mineirao. Ovaj stadion karakteriše izuzetno zapaljiva atmosfera kada igraju lokalni rivali Atletiko Mineiro i Kruzeiro.

Ovdje su prve fudbalske, a kasnije i prve profesionalne korake napravilineke od legendi brazilskog i svjetskog fudbala: Ronaldo, Tostao, Reinaldo  i Dario.

Svetilište Bom Žesus de Matosinjos

 

Grad je nastao u 18. vijeku, i središte je države Minas Žerais. Uže gradsko jezgro ima 2,4 miliona stanovnika i po tome je šesti u Brazilu, a ako se uzmu u obzir i sve 34 opštine koje ovaj grad obuhvta onda su ispred njega samo Sao Paulo i Rio de Ženeiro.

Najzaslužniji za urbanistički plan grada je Inženjer Paolo Reis, koji je prenio dosta elemenata iz Pariza i Vašingtona.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog