Zanimljivosti

Jamie Oliver preporučuje ćevape za Mundijal

Slavni svjetski kuhar je na svoju listu najboljih jela za konzumiranje tokom Mundijala uvrstio i specijalitete – ćevape i ajvar.

Jamie Oliver, jedan od najpoznatijih svjetskih kuhara, objavio je svoje kulinarske preporuke za Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Brazilu koje će se održati naredni mjesec, a na listi su se našli ćevapi i ajvar, prenosi Anadolija.

Slavni kuhar je napravio listu sa najboljim jelima, iz različitih zemalja svijeta, koja preporučuje za konzumiranje tokom održavanja predstojećeg Mundijala u Brazilu.

Ipak, posebno mjesto na njegovoj listi zauzeli su ćevapi i ajvar, za koje Jamie kazuje da su glavni dio “savršene fudbalske gozbe”.

 “Ovo jelo sa posebno pripremljenim mesom je idealno za fudbalski događaj i vrlo se brzo priprema”, rekao je ovaj poznati kuvar.

Recepti pokupljeni sa putovanja

Napisao je i recept za ćevape u kojem navodi šta je sve potrebno za spremanje tradicionalnog bosanskog jela.

Kako i sam kazuje, recept za ćevape je sastavio tokom svojih ranijih posjeta zemljama Balkana, gdje se upoznao sa ovim jelom.

Inače, osim ćevapa i ajvara, ovaj popularni britanski kuhar preporučuje i “el ham lahlou”, jagnjeće pečenje sa šljivama i narandžinim cvijetom, koje se najviše jede u Alžiru. Na njegovoj listi su se još našli “jollof rice”, tradicionalno afričko jelo, a koje je posebno popularno u Gani.

Među preporukama je i tradicionalno jelo “japchae” iz Južne Koreje, popularno kolumbijsko jelo “arepas”, tijesto sa komadima svinjetine koje se takođe može jesti i širom Južne Amerike, kao i poznato jelo “baleadas”, koje se najviše sprema u Hondurasu.

Izvor:Banjaluka.com
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog