BiH

Počinje izgradnja državnog zatvora u Istočnoj Ilidži

Ugovor o izvođenju radova na izgradnji Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u Istočnoj Ilidži, čija je vrijednost 26,5 miliona evra, juče su u Sarajevu potpisali direktor jedinice za provođenje projekta Zoran Bašić i direktor češko-španskog konzorcijuma OHL za jugoistočnu Evropu Zdenjek Zdeniček, naveo je RTRS.

Zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj rekao je da ovaj čin predstavlja prekretnicu u cjelokupnom projektu izgradnje Zavoda i ulazak u novu, operativnu fazu.

Na ceremoniji potpisivanja ugovora Radulj je rekao da će ovo biti prva zatvorska ustanova u BiH koja će ispunjavati evropske standarde za smještaj osuđenih, što je posebno značajno ako se uzme u obzir činjenica da postojeće entitetske zavode karakteriše problem prekobrojnosti i neadekvatnih kapaciteta.

On je rekao da je vrijednost cjelokupnog projekta procijenjena na 39,6 miliona evra, od čega je planirano 6,45 miliona iz budžeta BiH, 11,15 miliona donatorskih sredstava EU i Švedske, 1,7 miliona tehničke pomoći EU, 19,3 miliona kredita Razvojne banke Savjeta Evrope, te 1,1 milion dolaraVlade SAD namijenjenih za obuku budućeg zavodskog osoblja.

Radulj ističe da je ovaj projekat kompleksan po više osnova - po broju aktera u njegovoj realizaciji, načinu donošenja odluka, samoj strukturi i specifičnosti objekta.

On je istakao da od izvođača radova očekuje da u potpunosti, na način i u rokovima kako je to precizirano ovim ugovorom, ispuni svoje obaveze, a od nadzornog organa da pažljivo prati realizaciju projekta, kako u pogledu rokova, tako i u pogledu kvaliteta radova.

- Iskreno vjerujem da će realizacija projekta biti završena u roku, te da ćemo sredinom 2016. godine imati izgrađen zavod - rekao je Radulj.

Direktor jedinice za provođenje projekta Zoran Bašić najavio je da bi gradnja Zavoda trebalo da počne krajem juna, a rok za njegovu izgradnju je dvije godine.

Prema njegovim riječima, oko 30% radova predviđeno je za domaće firme kao podizvođače.

Bašić je naveo da je kapacitet zatvora za muškarce 298 zatvorenika i 50 pritvorenika u jednoćelijskom sistemu.

On je rekao da je u izgradnji Zavoda, koja je počela 2006. godine, došlo do zastoja jer prethodni projekat nije odgovarao evropskim standardima i moralo se pristupiti izradi novog.

- Stvarna implementacija počela je kompletiranjem novog projekta polovinom 2011. godine - naveo je Bašić i dodao da je do sada izgrađen zaštitni zid, pristupni put i drugo, za šta je potrošeno oko 4 mil KM.

U ovaj iznos, kaže Bašić, nije uračunata procijenjena vrijednost zemljišta i 1,7 mil EUR tehničke pomoći. 

izvor: ekapija.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog