Region

Sumnjive diplome političara: Dođoh, vidjeh, diplomirah

Sumnjive diplome i doktorati mnogim političarima poslužili su kao pokriće za napredovanje u karijeri.

Veliki broj funkcionera odlučio je da završi školu u kasnim četrdesetim ili pedesetim, i to neposredno prije nego što su unaprijeđeni u ministre i direktore javnih preduzeća.

Skoro nijedan od njih studije nije završio na državnom fakultetu. Po svemu sudeći, priča o navodno plagiranom doktoratu ministra policije Nebojše Stefanovića završiće se bez provjere i odgovora prosvjetnih vlasti. Osim same komisije Megatrenda, koja je odmah potvrdila da je to originalan rad, nijedna druga institucija u zemlji ne pronalazi se odgovornom da ovaj slučaj ispita do kraja.

Podsjećanja radi, trojica srpskih naučnika, priznatih u svijetu, tvrde da doktorat ministra Stefanovića obiluje plagijatima i da su pojedini dijelovi njegove disertacije doslovno kopirani iz tuđih radova, bez odgovarajućeg navođenja.

Što se tiče ostalih kriterijuma neophodnih za uspješan doktorat, ostaje nejasno kako je ministar Stefanović stekao pravo da brani doktorat samo dvije godine nakon sticanja zvanja mastera, navode naučnici. Stefanović se brani tvrdnjama da su posrijedi političke optužbe i da je njegov doktorat pošteno urađen.

izvor: Blic.rs

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog