Region

Slovenija: Počelo primanje zahtjeva za odštete "izbrisanima"

Primena zakona o odštetama za "izbrisane" neslovence počela je danas, pola godine nakon što je u parlamentu prihvaćeno zakonsko rješenje prema kojem oštećenima pripada 50 evra za svaki mjesec koji su proveli bez ikakvog statusa, slovenačkog državljanstva ili prava na prebivalište.

Slovenačko Ministarstvo unutrašnjih poslova ocijenilo je da bi odštete moglo da zatraži oko 12.000 ljudi, što bi državu stajalo oko 130 milona evra, a zahtjevi se  predaju u upravnom postupku u opštinskim državnim upravama.

 Udruženje "izbrisanih" zakonom ponuđenu odštetu ocjenjuju preniskom, podsjeća Hina i dodaje da zakon dopušta da se ponuđene odštete mogu osporavati i u privatnim parnicama protiv države, ali u odlukama sudova ne smiju da pređu 150

evra po danu koji su proveli bez građanskih i radnih prava jer im je bio oduzet status.

Problem "izbrisanih" nastao je s osamostaljenjem Slovenije, kada su svi

neslovenci morali ponovo da zatraže dozvolu boravka i apliciraju za slovenačko državljanstvo, što etničkim Slovencima nije bilo potrebno.

Prema službenim podacima, "izbrisanih" iz slovenačkog registra tada je bilo skoro 26.000, a po neslužbenim i znatno više.

Zakonom o odštetama za "izbrisane" slovenački parlament nastojao je da riješi pitanje odšteta za gubitak materijalnih prava osoba koje su niz godina bile bez ikakvog statusa i radnih i socijalnih prava.

Prethodno je Ustavni sud u više navrata utvrdio da je odluka Ministarstva unutrašnjih poslova iz 1992. o njihovom brisanju iz evidencija bila bez zakonskog utemeljenja, a na žalbe izbrisanih reagovao je i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, potvrdivši da se radilo o kršenju ljudskih prava.

Izvor: Glas Srpske
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog