Svijet

Gasprom čuva gas za zimu u Evropi

Gasprom eksport će naredne zime koristiti kapacitete evropskih podzemnih skladišta gasa.

To će učiniti kako bi mogao da odgovori povremenoj povećanoj tražnji, jer u tome ne može da računa na mogućnosti skladišta Ukrajine, saopštila je ta kompanija.

Zbog toga je, kako navodi, odlučila da poveća punjenje gasom evropskih skladišta tokom ljetne sezone 2014. godine, prenio je Itar tas. 

Postojeći sporazum za pružanje usluga za podržavanje režima isporuka gasa između Gasprom eksporta i Uktransgasa je korišćen rijetko. Obimi koje je on obezbjeđivao nisu prelazili stoti dio tranzita, navodi se u saopštenju. 

Cjelokupan osnovni obim gasa transportovanog preko teritorije Ukrajine ostvarivao se i ostvarivaće se na osnovu ugovora između Gasproma i Naftogasa Ukrajine. Prekid sporazuma Gasprom eksporta s Ukrtransgasom neće uticati na pouzdanost isporuka preko teritorije Ukrajine, uvjereni su u Gasprom eksportu. 

Kako je ranije javio Itar tas, Naftogas Ukrajine je najavio namjeru Gasprom eksporta da raskine sa Uktransgasom ugovor koji predviđa naknadu ukrajinskoj strani dnevnih oscilacija u potrošnji gasa u Evropi. Prema Naftogasu Ukrajine, važenje ugovora će prestati od 23. juna. 

U Naftogasu ističu da odluka o raskidu ugovora zaključenog 2010. godine nema ekonomsko opravdanje i povećava rizik da Gasprom ne ispuni svoje obaveze prema evropskim kupcima. 

Predsjednik upravnog odbora Naftogasa Ukrajine Andrej Koboljev smatra da je raskid ugovora još jedan pokušaj lobiranja za Južni tok.

izvor: Tanjug

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog