Banja Luka

Banjaluka u pripravnosti zbog porasta vodostaja Vrbasa

U Banjaluci su na snazi mjere pripravnosti prema planu odbrane od poplava zbog porasta vodostaja rijeke Vrbas u Delibašinom selu koja je premašila kote vanredne odbrane od poplava.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović donio je danas naredbu o postupanju po Planu pripravnosti, s ciljem preduzimanja blagovremenih mjera na zaštiti i spasavanju stanovništva i materijalnih dobara.

"Naredbom koju sam donio uveli smo mjere pripravnosti i naložili smo svim subjektima da postupaju u skladu s tim, a to znači da se uvedu stalna dežurstva, a da se ljudstvo i mehanizacija stave u stanje pripravnosti i da po pozivu gradskog štaba za vanredne situacije mogu da budu angažovani u svakom trenutku", rekao je Gavranović.

On je novinarima nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne sitruacije rekao da za sada stanje nije dramatično, mada su rijeke Vrbas i Vrbanja premašile kote redovne odbrane od poplava.

"Sjednicu smo zakazali nakon procjene da Vrbas prelazi kotu vanredne odbrane od poplava. Izvršili smo analizu i imamo podatke sa terena. Za sada nije ništa dramatično, ali ukoliko vremenske prilike, odnosno padavine budu nastavile ovim tempom može doći do problema na pojedinim tačkama koje mogu biti ugrožene određenim vodotocima", rekao je Gavranović.

On je rekao da je vodostaj Vrbasa danas oko podne oko četiri metra, odnosno 80 centimetara iznad kote. "To nas upozorava da moramo postupati u skladu sa naredbom o postupanju po Planu pripravnosti", rekao je Gavranović.

On je rekao da su ušća svih rijeka snimana i da za sada nema izlivanja.

"Vrbanja je u stalnom porastu i njen vodstaj je oko dva metra iznad normale. Djelimično se izlila kod žutog mosta, ali nije ugrozila naselja", rekao je Gavranović.

On je rekao da za sada nema ugroženih objekata i komunikacija, te da je Široka rijeka u Podgoričkoj ulici pod kontrolom i da tamo već postoji pripremljena odbrana.

Gavranović je rekao da u Krupi na Vrbasu ima djelimičnog izlivanja samo na ušću Krupe u dijelu kampa, ističući da voda ne prilazi kućama.

"Rijeka Švrakava u naselju Karanovac je mirna i nije bilo problema i izlivanja iz korita", rekao je Gavranović.

On je dodao da je dotok Vrbasa ili protok iz brane u Bočcu stabilan i pod kontrolom.

"Veza koju imamo sa HE `Bočac` funkcioniše, pratimo situaciju i ne očekujemo da će po tom osnovu Vrbas dalje rasti", rekao je Gavranović.

Prema njegovim riječima, pojavilo se klizište u Ulici braće Miletića u blizini `Vodovoda`, od kojeg ne prijeti opasnost, dok je zbog klizišta u naselju Saračica ugrožena saobraćajna komunikacija i prati se stanje kako ne bi došlo do prekida saobraćaja ili ugrožavanja bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

On je rekao da putnu mrežu u Saračici održava preduzeće "Putevi Srpske" sa kojim je Gradska uprava  u kontaktu.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog