Vijesti

Ambasada BiH u Grčkoj plaća kazne zbog zapošljavanja radnika na crno

Ambasada Bosne i Hercegovine u Grčkoj je, prema informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, proteklih mjeseci bila primorana platiti kaznu zbog zapošljavanja radnika, državljana Grčke, na crno.

Prema informacijama portala Klix.ba, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, odnosno Ambasada u Grčkoj, bila je primorana platiti kaznu od skoro devet hiljada evra Poreskoj upravi Grčke nakon sudskog spora koji je pokrenuo bivši uposlenik Ambasade BiH u Atini, jer je radio na crno tvrdi izvor Klix-a. 


Zbog navodne štednje Ministarstvo vanjskih poslova, ne samo u Grčkoj, već i u drugim zemljama, navodno angažuje lokalno stanovništvo kao vozače i sekretarice, ali im ne plaća doprinose, osiguranje te ne poštuje njihovo pravo na odmor. Radi se o ugovorima o djelu koje potpisuju svaka tri mjeseca, a rade godinama. 

Ambasada BiH u Grčkoj ovih dana ponovo ima problema s tamošnjom inspekcijom rada i to ponovo zbog zapošljavanja radnika, lokalnog stanovništva, na crno. 

Prema informacijama jedan od onih koji su angažovani na osnovu ovakvog ugovora je i, sada već bivši, vozač Grk Nikolaos Gidas. On je prošle godine na proljeće angažovan na osnovu ugovora o djelu, radio je prekovremeno i bez slobodnih dana. Zaposlenici u Ambasadi koji su angažovani na ovaj način navodno su tražili da ih se prijavi, posebno nakon što su prije nekoliko mjeseci pooštrene inspekcijske kontrole, ali njihovom zahtjevu nije udovoljeno. 


Zbog ovakvog odnosa prema zaposlenicima, grčkim državljanima, Ambasadu je upozoravalo i Ministarstvo vanjskih poslova Grčke, ali se situacija nije promijenila. O nekima od ovih upozorenja i problema koje Ambasada ima s lokalnim institucijama navodno Ministarstvo vanjskih poslova BiH uopšte nije obaviješteno. 

Gidas je, kako saznajemo, u julu ove godine saopštio ambasadoru Draganu Bozaniću da će se obratiti inspekciji rada, ali ambasador nije reagovao. Vozač je 5. avgusta ove godine i podnio prijavu tamošnjoj inspekciji rada, nakon čega su predstavnici Ambasade BiH i vozač ovih dana pozvani u prostorije inspekcije radi postizanja dogovora. Od Ambasade se traži da dostavi brojne dokumente koja bi trebala imati s obzirom na zapošljavanje grčkog državljanina, ali ih Ambasada nema, tvrdi naš izvor. 

U slučaju da Ambasada ne postigne dogovor sa vozačem, postoji mogućnost da će platiti kaznu zbog neprijavljenih radnika i do 10.000 evra. 

izvor: Klix.ba

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog