Vijesti

Reakcija na izjavu ministra Špirića: EU ne čeka, već aktivno pomaže stanovništvu u BiH

EU trenutno radi na pripremi druge faze donacija u BiH, odnosno dodatnog paketa od 43 miliona evra, kažu iz Delegacije EU u BiH.

Delegacija EU u BiH čvrsto je osudila izjavu ministra Špirića u Dnevniku 2 RTRS-a koji je emitovan 22. septembra, a koja glasi: „Ta donatorska konferencija u Briselu je dobila manifestacioni karakter. Imam osjećaj da Brisel čeka rezultate izbora da bi pomogao građanima u BiH, što ne smatram pomoći, nego ucjenom i to takođe ne mislim da je dobro.“

Iz Delegacije EU/ Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH rekli su da je Špirićeva izjava neistinita i da je iznio neosnovane tvrdnje. 

U saopštenju navode da je apsolutno neprihvatljivo da domaći zvaničnik dovodi javnost u zabludu, vrijeđa sve one koji u ovom trenutku naporno rade na terenu i vrijeđa solidarnost koju su pokazali građani EU.

Dodali su da EU ne čeka, već aktivno pomaže stanovništvu u BiH. 

„Na donatorskoj konferenciji, EU je obećala pomoć za Bosnu i Hercegovinu u vrijednosti od 85 miliona evra. Činjenica je da se trenutno realizuje prvi dio doniranih sredstava od 42 miliona evra kroz Program EU za oporavak od poplava. Program provode UNDP, UNICEF i IOM, s ciljem zadovoljavanja potreba utvrđenih u okviru Procjene potreba za oporavkom i sanacijom koja je objavljena u julu“, rečeno je u saopštenju

Iz Delegacije EU tvrde da se novac građana EU, doniran u znak solidarnosti s BiH, trenutno koristi za obnovu škola, domova zdravlja, zgrada opština  i centara za socijalni rad, te da se ovim sredstvima pomaže najugroženijim porodicama u obnovi njihovih domova. 

„Pomaže se ponovnom pokretanju domaće privrede. Prošle sedmice je u Doboju otvoreno obnovljeno vrtić, dok je Srednjoškolski centar u Doboju otvoren u ponedjeljak 22. septembra. Tokom ove sedmice, šef Delegacije/specijalni predstavnik EU će se uputiti u Šamac kako bi otvorio još jednu u nizu obnovljenih škola“, navodi se u saopštenju. 

Takođe, EU trenutno radi na pripremi druge faze donacija u BiH, odnosno dodatnog paketa od 43 miliona evra, kažu iz Delegacije EU u BiH.

izvor: Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog