Vijesti

Putin: Suprotstaviti se heroizaciji nacizma

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je da se treba suprotstaviti heroizaciji nacizma i dodao da je ubijeđen da će tome doprinijeti i jubilarne svečanosti povodom 70 godina oslobođenja Beograda, koje bi trebalo da postanu još jedan izraz prijateljstva dva naroda.

Putin je zahvalio srpskom rukovodstvu na pozivu da dođe u posjetu Srbiji i učestvuje u svečanim događajima posvećenim 70-godišnjici oslobođenja Beograda od njemačko-fašističkih osvajača.

"Danas je naša zajednička obaveza da se susprotstavimo heroizaciji nacizma. Da se čvrsto odupremo pokušajima revizije ishoda Drugog svjetskog rata i dosljedno da se borimo protiv svih oblika rasizma, ksenofobije, agresivnog nacionalizma i šovinizma", rekao je Putin za beogradsku "Politiku".

Navodeći da su srpski i ruski narodi prije 70 godina zajedno srušili zločinačku ideologiju čovjekomrzaca koja je prijetila postojanju civilizacije, Putin je istakao da je iskreno prijateljstvo srpskog i ruskog naroda zasnovano na osjećajima uzajamne simpatije i poštovanja, na duhovnoj bliskosti, na bratstvu po oružju u Drugom svjetskom ratu.

"Računamo da će nam očuvanje istorijskog sjećanja i dalje pomagati da zajedno jačamo mir, stabilnost i prosperitet zajedničkog evropskog prostora", rekao je Putin.

On je napomenuo da je i danas važno da ljudi u različitim zemljama i na različitim kontinentima čuvaju sjećanje na to do kakvih stravičnih posljedica mogu da dovedu ubijeđenost u vlastitu izuzetnost, nastojanje da se bilo kojim sredstvima postignu sumnjivi geopolitički ciljevi, zanemarivanje elementarnih načela prava i morala.

"Mora se učiniti sve da bi se u budućnosti spriječile slične tragedije. Nažalost, `vakcina` protiv nacističkog virusa koja se tokom nirnberških procesa razvila u nekim državama Evrope, gubi snagu", istakao je Putin.

Prema njegovim riječima, jasan dokaz su otvorene pojave nacizma koji je već postao uobičajena pojava u Letoniji i drugim baltičkim zemljama, dok posebnu zabrinutost u ovom kontekstu izaziva situacija u Ukrajini, gdje je u februaru izvršen protivustavni državni udar, koji su izveli nacionalisti i druge radikalne grupacije.

"Iskreno smo zahvalni sprskim prijateljima na brižljivom odnosu prema sjećanju na sovjetske vojnike, koji su se zajedno sa borcima Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije borili protiv Hitlerovih okupacionih snaga", rekao je Putin.

On je podsjetio da je tokom Drugog svjetskog rata na teritoriji nekadašnje Jugoslavije poginulo više od 31.000 vojnika i oficira Crvene armije, a oko 6.000 sovjetskih državljana se borilo protiv osvajača u redovima narodnooslobodilačke vojske.

"Njihov podvig je približio i našu zajedničku pobjedu nad nacizmom i zauvijek će ostati u sjećanju naroda kao primjer hrabrosti, čvrste volje, požrtvovanog služenja otadžbini", istakao je Putin.

izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog