Vijesti

Rekordno topao septembar na globalnom nivou od 1880. godine

U septembru ove godine prosječna globalna temperatura bila je 15,7 stepeni što je najtopliji septembar u posljednjih 135 godina, od kako se vrše mjerenja, saopštila je američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA).

To je četvrti rekord na mjesečnom nivou zabilježen u ovoj godini, u kojoj su i maj, jun i avgust bili najtopliji od kad se vrše mjerenja. 

NASA, koja na drugi način mjeri temperaturu, već je utvrdila da je ovogodišnji septembar bio rekordno topao. 

Dok su dijelovi srednjeg istoka SAD, Rusije i centralne Afrike bili pomalo hladnjikavi u septembru, mnogo toplije nego inače bilo je na zapadu SAD, u Australiji, Evropi, sjeverozapadnoj Africi, centralnim dijelovima Južne Afrike i dijelovima Azije, Kalifornije i Nevade. 

U prvih devet mjeseci 2014. prosječna globalna temperatura je bila 14,7 stepeni, čime je oboren rekord iz 1998, prema Nacionalnom centru za klimatske podatke NOAA. 

"Sasvim je vjerovatno da će 2014. oboriti rekord kada se radi o najtoplijoj godini", rekla je naučnica za klimu Džesika Blanden. 

Jedan od uzročnika ovako tople godine je i el ninjo, zagrijavanje tropskog Tihog okeana, koje utiče na klimu širom svijeta. 

Izvor: Slobodnaevropa.org
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog