Vijesti

Negativne posljedice primjene Poglavlja sedam Povelje UN u BiH

Savjet bezbjednosti UN, kada je riječ o BiH, treba da prestane sa primjenom Poglavlja sedam Povelje UN, koje se odnosi na djelovanje u slučaju postojanja "prijetnje miru, narušavanja mira ili čina agresije", a ukoliko to ne učini - to će nepotrebno negativno uticati na napredak BiH, ocijenjeno je u 12. Izvještaju Srpske Savjetu bezbjednosti UN.

 
"Savjet bezbjednosti UN ima autoritet da preduzme određene mjere po osnovu Poglavlja sedam Povelje UN 'da zadrži ili vrati međunarodni mir i bezbjednost' samo kada 'postoji bilo kakva prijetnja po mir, narušavanje mira ili čin agresije'. Jasno je da situacija u BiH više ne opravdava primjenu Poglavlja sedam", napominje se dijelu izvještaja Srpske koji se odnosi na primjenu ovog poglavlja Povelje UN u BiH. 
 
U dokumentu se podsjeća da je i Međunarodna krizna grupa u svom posljednjem izvještaju o BiH konstatovala da je BiH "danas u miru, sa minimalnom prijetnjom od obnavljanja oružanih sukoba", da je "standard života dostigao standard u susjednim zemljama, da su gradovi, mjesta, putevi, mostovi, džamije i crkve obnovljene ili popravljene, dok se bivši neprijatelji druže preko nekada nepremostive granice između zaraćenih strana bez ikakve zadrške". 
 
"Savjet bezbjednosti imao je slična zapažanja. Na primjer, u Rezoluciji 2019, Savjet konstatuje da je 'ukupna situacija u BiH mirna i stabilna već nekoliko godina'. Od tada do danas Savjet bezbjednosti potvrdio je da je 'bezbjednosno okruženje ostalo mirno i stabilno", podsjeća Srpska. 
 
U izvještaju se upozorava da neopravdana dalja primjena mjera iz Poglavlja sedam od Savjeta bezbjednosti UN ne prolazi bez negativnih posljedica. 
 
"U ekonomskom smislu, predstavlja prepreku za strane investicije time što se BiH predstavlja kao nestabilna zemlja visokog rizika, što odbija potencijalne investitore. Isto tako, negativno utiče na kreditni rejting BiH, koji značajno utiče na sposobnost zemlje da se zaduži na tržištu", navodi se u dokumentu. 
 
Takođe se ističe da su ekonomski sektori koji se oslanjaju na turizam oštećeni zbog shvatanja rizika po bezbjednost koji se vezuje za BiH, na šta utiče zadržavanje stava Savjeta bezbjednosti UN da BiH predstavlja prijetnju po međunarodni mir i bezbjednost. 
 
"Stav Savjeta bezbjednosti UN, takođe, negativno utiče na politički napredak. Neki akteri u međunarodnoj zajednici koji žele da intervenišu u redovne političke poslove u BiH koriste ga kao opravdanje da to i učine. Isto tako, njim se potkrepljuje pogrešan utisak da je BiH daleko od toga da je spremna da pređe u naredne faze ka članstvu u EU", upozorava Srpska u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN.
 
izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog