Svijet

Nakon deset godina "Planika" izašla iz stečaja

Nakon deset godina okončan je stečaj kranjske "Planike", u kojoj je bilo zaposleno gotovo 800 radnika. Stečaj je postao jedan od rijetkih u kojem su zaposlenim plaćena sva potraživanja, izvještava RTV "Slovenije", prenosi Indikator.ba.

Stečajni upravnik Andrej Marinc objašnjava da je imovina "Planike" na početku stečaja postojala u različitim oblicima, a unovčena stečajna mase je iznosila 14 mil EUR. Dijeljenjem stečajne mase - dobar dio toga je unovčen prije pet godina - a Marinc je sretan jer su isplaćena sva potraživanja radnicima, osigurani povjerioci su dobili 2,3 mil EUR, a neosigurani 6,2 mil EUR.

Stečaj "Planike" je trajao deset godina, a razvukao se zbog nekoliko sudskih sporova, uključujući i postupak zbog tužbe za 1,4 mil EUR neplaćenih državnih subvencija, koji se završio u "Planikinu" korist i višegodišnjeg sudskog procesa između stečajnog upravitelja i srpskog društva "Panonija trgovina", koja je tik pred stečajem od Planike kupilo više nekretnina u Srbiji, a kasnije je platilo samo pola od 1,8 mil EUR kupoprodajne cijene, a spor je nedavno završio poravnanjem.

Iako je stečajni upravnik proizvodnu zgradu "Planike" prodao u dijelovima, proizvodnju u Turnišču su sačuvali, a kompanija danas uspješno posluje. Šef turniške "Planike" Stanko Drašković izjavio je da je stečaj turniškom pogonu donio spas i da su s novim vlasnicima obezbijedili budućnost. Sada 220 radnika dnevno proizvodi više od dvije hiljade pari cipela višeg cjenovnog razreda. Obuću prodaju putem njemačke kompanije Meindl (vlasnik više od 50%), koja i obezbjeđuje veliki dio narudžbi, vojskama u nekim evropskim zemljama, prenosi Indikator.ba.

izvor: ekapija.com

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog