Vijesti

Banjaluka: Testirano 27 lica na HIV virus

U prostorijama Klinike za infektivne bolesti Univerzitetske bolnice - Klinički centar Banjaluka i u Studentskom centru danas se do 14.00 časova dobrovoljno, anonimno i besplatno ukupno testiralo 27 osoba na HIV virus, te hepatitise B i C.

Savjetovalište Klinike za infektivne bolesti Univerzitetske bolnice - Kliničkog centra Banjaluka danas, povodom 1. decembra - Svjetskog dana borbe protiv side, organizuje akciju testiranja u prostorijama Klinike za infektivne bolesti i u Studentskom centru od 8.00 do 20.00 časova. 

"Za sada smo prilično zadovoljni odzivom", rekao je Srni ljekar specijalizant infektologije na Klinici za infektivne bolesti Milan Petrović i dodao da je na lokaciji u Studentskom centru do 14.00 časova testirano 17 lica, dok je u Savjetovalištu obavljeno desetak testiranja. 

Petrović kaže da veći broj zainteresovanih za testiranje očekuju u popodnevnim časovima, te navodi da se testiranje obavlja pomoću "rapid" testova, a rezultati budu gotovi za desetak minuta. 

"Mi pod našom kontrolom imamo 40 HIV pozitivnih pacijenata, od kojih je 38 na terapiji. Ove godine je šest novootkrivenih. Prema podacima iz okruženja, postoji blagi porast broja otkrivenih i novootkrivenih i u Hrvatskoj i u Srbiji. Da li je to zato što su oni bolje radili od nas ili postoji tendencija rasta i kod nas, to ćemo još da vidimo", rekao je Petrović. 

On je dodao da Savjetovalište za HIV i hepatitise Klinike za infektivne bolesti Univerzitetske bolnice - Kliničkog centra Banjaluka radi svaki dan od 7.00 do 15.00 časova, a četvrtkom, od 18.00 do 20.00 časova. 

"Mladi koji dolaze na testiranje uglavnom više nemaju tako jake predrasude, kao što je to bilo ranije, niti im predstavlja problem da budu viđeni tu. Situacija je bolja nego što je to bilo ranije", kaže Petrović.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog