Svijet

"Gazprom" osniva sopstvenu berzu

Glavni zadatak nedavno osnovanog odjeljenja berzanskog trgovanja u "Gazpromu" biće ne samo organizacija učešća koncerna u berzanskim trgovanjima na trgovačkim platformama, nego i osnivanje sopstvene berze na kojoj će se prodavati gas za izvoz, navedeno je u dokumentima "Gazproma".

"Gazprom" je još 2008. godine najavio planove za osnivanje gasne berze u Sankt Peterburgu koja bi sa puštanjem Sjevernog toka postala i izvozno čvorište, prenio je Interfaks. Gasovod je počeo da radi još 2011. godine, ali niko nije žurio da napravi berzu.

Spot trgovanje gasom u Rusiji je obnovljeno u oktobru ove godine na berzi SPIMEKS. Prošle nedjelje koncern je objavio planove o formiranju izvoznog čvorišta u Turskoj.

"Gazprom" je od 2006. do 2008. godine uspješno trgovao gasom na Elektronskoj trgovačkoj platformi "Gasprom mežregiongas", a zatim je uslijedila šestogodišnja pauza.

U sastavu Berze u Sankt Peterburgu biće najmanje pet odjeljenja - sama berza, kao i logistika, analiza, sektor informacionih tehnologija i sektor za saradnju s državnim organima.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog