Svijet

Barel pojeftinio na 63 dolara

Cijena barela sirove nafte pala je danas na 63 dolara, što je najniže od jula 2009. godine, usljed prezasićenosti svjetskog tržišta i prognoze o slaboj potražnji. Cijena "brent" nafte ove sedmice je opala za osam odsto, a barel je jeftiniji za 45 odsto od vrhunca u junu, kada je koštao više od 115 dolara.


Organizacija zemalja izvoznika nafte /OPEK/, koja pokriva trećinu globalne proizvodnje, smanjila je ove sedmice prognoziranu potražnju u 2015. godini na najniži nivo u posljednjih više od deset godina.

Analitičari smatraju da je tržište snažno reagovalo na ovu prognozu OPEK-a i da će mehanizmi za kontrolu cijena biti aktivirani tek na nivou od 50 do 55 dolara za barel.

Barel "brent" nafte trenutno košta 63,16 dolara, poslije pojeftinjenja za 52 centa.

Investitori iščekuju mjesečni izvještaj o tržištu nafte od Međunarodne agencije za energiju, kako bi stekli bolji uvid u prognoziranu potražnju.

Barel sirove nafte u SAD trenutno se prodaje za 59,20 dolara, poslije pojeftinjenja za oko deset odsto ove sedmice.

Kina, najveći svjetski potrošač ovog energenta, saopštila je danas da su njene rafinerije u novembru radile skoro na rekordnom nivou, ali da je fabrička proizvodnja bila slabija od očekivane.

Izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog